Join the Talk: Wat vind jij van het nieuws? - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
25 Jun
2019

Interactief debat

Join the Talk: Wat vind jij van het nieuws?

Join the Talk is gemaakt door jongeren, voor jongeren. Dagelijks horen zij op het nieuws over de Brexit, terreuraanslagen, opkomend populisme, polarisering en klimaatverandering. Grote onderwerpen, waarbij het lastig is om te bepalen wat je daar zelf aan kan doen. Hoofdredacteur van het NOS, Marcel Gelauff, gaat in gesprek met jongeren over hoe zij het nieuws zien en ervaren. Join the Talk! 

We hebben dagelijks te maken met het nieuws. Door onze afhankelijkheid van smartphones is het moeilijk om te ontsnappen hieraan. Elke dag horen we over grote onderwerpen als de Brexit, polarisering, racisme, oorlog en klimaatverandering. Het wordt belangrijk gevonden dat wij als jongeren ons hier in verdiepen. Dit maakt je tot een ‘betrokken burger’. Er zijn talloze onderzoeken over hoe wij het nieuws volgen en ervaren. Zo zouden jongeren minder vertrouwen hebben in traditionele media. En geloven we niet meer in objectiviteit en feiten. Maar, klopt dit wel? Zo ja, hoe komt dat en welke gevolgen heeft dit voor hoe wij in de wereld staan? Is het belangrijk om het nieuws te volgen en je te verdiepen in de wereld?

Tijdens ‘Join the Talk’ krijg je de unieke kans om in gesprek te gaan over het nieuws. Met elkaar én met de hoofdredacteur van het NOS, Marcel Gelauff. Dit onder leiding van moderatoren Jordy Meyster en Sahar Shirzad.

Lijkt het je leuk om mee te praten, de mening van andere jongeren te horen en je gedachten en ideeën zelf aan te scherpen? Meld je dan snel, want de plaatsen zijn beperkt.

Over Marcel Gelauff

Marcel Gelauff werkt sinds 2003 bij de NOS. Eerst als adjunct-hoofdredacteur bij het NOS Journaal en sinds 2011 als hoofdredacteur van NOS Nieuws (radio, tv en online). Sinds 2014 is hij ook voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren. De journalistiek is voor hem een fundament van een open democratische samenleving. ,,Een brede publieke nieuwsvoorziening die zich op iedereen richt en open onbevangen naar de samenleving kijkt, is daar een cruciaal onderdeel van. Daar zet ik mij graag elke dag met volle overtuiging voor in.’’

Over de moderatoren

Jordy Meyster is bekend in Den Haag. Met zijn project ‘Fok de Media?’ ging hij samen met jongeren in gesprek over het nieuws. Daarbij hadden Haagse jongeren online en offline gesprekken met journalisten. De NOS reageerde enthousiast op zijn project en nodigde jongeren uit in Hilversum. Jordy is ondernemer en richt zich op een mooie samenleving waarin wij ons allemaal thuis voelen. Als oud-radiomaker bij FM Den Haag, presentator en ambulant begeleider heeft hij vele succesvolle maatschappelijke projecten op zijn naam staan.

Sahar Shirzad is student International and European Law aan de Haagse Hogeschool. Ze is lid van de Raad van Toezicht van VluchtelingenWerk West-Zuid. Sahar was politiek actief als de jongste kandidaat binnen de PvdA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag in 2014. Ook was zij twee jaar voorzitter van de Jonge Socialisten in Den Haag. Sinds 2016 is Sahar actief bezig met modereren en interviewen bij programma’s en evenementen over actuele onderwerpen in de samenleving. Daarmee wil zij een voorbeeld zijn voor andere jonge vrouwen en hen inspireren om ook gesprekken te gaan leiden.

Over de programmamaker

Dit programma is gemaakt door Maria Toko. Maria is werkzaam als stagiair bij Humanity House en student European Studies aan de Haagse Hogeschool. Maria vindt het belangrijk dat jongeren met elkaar in gesprek gaan en ontwikkelde daarom dit programma. Daarnaast vindt zij het belangrijk dat je als jongere gehoord wordt door elkaar en mensen die in de praktijk veranderingen doorzetten. Het horen van andere meningen is van belang, maar ook het formuleren van je eigen mening is waardevol, aldus Maria. Een belangrijk onderwerp zoals het nieuws is onderdeel van de dagelijkse prikkels. Maar welke impact heeft het nieuws en wat leeft er onder jonge mensen?

De mening en beleving van jongeren is waardevol, waardevol voor kennis en ontwikkeling. En ze vindt het nodig om inclusie en diversiteit te stimuleren. Met dit programma hoopt Maria jongeren en professionals te stimuleren om dichter naar elkaar toe te trekken en elkaars kennis en kracht in te zetten. ,,De maatschappij heeft het nodig dat we ruimte creëren voor verhalen en gesprekken. En daarnaast is het hartstikke leuk en interessant!”

Bekijk het facebook-event hier

Details

  • Nederlands
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:00