Een onbekend verzetsverhaal uit Auschwitz - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
05 Mar
2019

Verslag

Terugluisteren. Een onbekend verzetsverhaal uit Auschwitz.

Het hele programma is terug te luisteren op ons blog

Lezing

Een onbekend verzetsverhaal uit Auschwitz

Hoewel de gruwelverhalen van concentratiekamp Auschwitz breed bekend zijn, zijn sommige verzetsverhalen uit het kamp onbekender. Hieronder valt ook het verhaal van de Poolse geheim agent Witold Pilecki. Hij ging vrijwillig naar Auschwitz voor een verzetsoperatie, om daar als gevangene informatie te verzamelen. De Poolse historicus Marek Kornat geeft een lezing over dit weinig bekende verhaal. 

Met gevaar voor eigen leven richtte Pilecki een verzetsbeweging op waarmee hij in 1943 het kamp ontvluchtte. Hierna kon hij de wereld vertellen wat er daadwerkelijk gebeurde binnen de muren van Auschwitz. Het resultaat was het Witold’s Report: het eerste uitgebreide inlichtingenrapport over Auschwitz en de donkere feiten van de Holocaust.

De Poolse professor Marek Kornat (Historic Institute of the Polish Academy of Science) geeft een lezing over het verhaal van Witold Pilecki. Na zijn lezing volgt een gemodereerd gesprek onder leiding van Iwona Gusc. In de discussie richten wij ons op de vragen: Hoe kunnen we nadenken en praten over heldendom op een plek zo verschrikkelijk als Auschwitz? En welke betekenis geven we aan moed en verzet, op een plek waar zo weinig mensen een keuze hadden?

Over de spreker

  • Professor Kornat is historicus, gespecialiseerd in moderne geschiedenis en buitenlandse politiek van Polen. Als auteur van verschillende publicaties, boeken en artikelen staat hij bekend als een bekend historicus in diplomatie, internationale betrekkingen en buitenlandse politiek van Polen.
  • Dr. Iwona Gusc is een onafhankelijke onderzoeker bij de Webster University in Leiden. Hiervoor werkte zij voor het NIOD Instituut voor oorlogs- holocaust- en genocidestudies in Amsterdam.
Dit programma wordt georganiseerd door de Ambassade van de Republiek Polen en het Pilecki Institute.
Bekijk het Facebook-event hier

Details

  • Engels
  • 15:15
  • 15:30
  • 17:00