Lunchlezing: De Nederlandse inzet tegen IS - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
02 Feb
2017

Lunchlezing

Lunchlezing: De Nederlandse inzet tegen IS

Nederland is van alle anti-IS-bondgenoten het minst open over de hoeveelheid luchtaanvallen en daaruit mogelijk voortvloeiende burgerdoden in het Midden-Oosten. Dat blijkt uit onderzoek door het onderzoekscollectief Airwars naar transparantie binnen de anti-IS-coalitie. Tijdens deze lunchlezing bespreken we waarom en hoe de verslaggeving over de Nederlandse bommen op IS beter kan. Daarnaast zullen Tweede Kamerleden Salima Belhaj (D66) en Jasper van Dijk (SP) met elkaar in debat gaan over F-16 inzet en transparantie. 

In een recent rapport van Airwars – Limited Accountability – komt Nederland van de 13 coalitiegenoten het slechts uit de bus. Dat moet beter en landen als Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk laten zien dat het ook beter kan.

Airwars en PAX organiseren deze lunchlezing om onderzoeksresultaten te presenteren en het gesprek aan te gaan over het monitoren van burgerdoden in de luchtoorlog tegen IS. Nederland is een actief lid van de Coalitie en zal mogelijk per 1 januari 2018 weer gaan bombarderen in Irak en Syrië.

Lunch mee

Terwijl je geïnformeerd wordt, kun je genieten van een lekkere biologische lunch. We horen daarom wel graag voor 30 januari of je er bij bent. Dit kan door een plek te reserveren. Heb je gereserveerd, maar kun je toch niet komen? Laat het ons dan weten! Stuur een mail aan programmering@humanityhouse.org.

Over de sprekers

Eline Westra is onderzoeker bij Airwars. Ze focust zich exclusief op Nederlandse en Belgische luchtaanvallen. Ze werkt nauw samen met politieke partijen, het maatschappelijke middenveld en media in beide landen, om de betrokkenheid bij het bevorderen van transparantie te vergroten.

Wilbert van der Zeijden is programma coordinator Defensie en Veiligheidsbeleid bij PAX. 

Verder met Tweede Kamerleden Salima Belhaj (D66) en Jasper van Dijk (SP). 

Details

  • 12:00
  • 12:30
  • 13:30