Made in Albania: de kledingindustrie in Oost-Europa - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
10 Oct
2017

Film + Discussie

Made in Albania: de kledingindustrie in Oost-Europa

Weet jij wat het verhaal is achter het kledinglabel dat jij draagt? Veel van onze kleding wordt namelijk onder erg slechte omstandigheden geproduceerd. Maar zijn er kansen en mogelijkheden om dit modesysteem te veranderen?

Als onderdeel van de Dutch Sustainable Fashion Week neemt Next Fashion Lab de kijker mee naar de fabriekseigenaren, medewerkers, studenten, NGO’s, business developers en modemerken uit de Albanese modeketen. De filmpresentatie wordt afgesloten met een paneldiscussie door mode-experts en personages uit de film.

Albanië telt rond de 1.000 kleding- en schoenenfabrikanten. Rond de 150.000 mensen werken in deze industrie waar het land grotendeels afhankelijk van is. De goedkope productiekosten zijn verleidelijk voor de Italiaanse luxemarkt. Handwerk dat wordt verkocht als ‘Made in Italy’ wordt voornamelijk gemaakt door vrouwen die voor een laag loon in de fabrieken werken. Het huidige systeem beïnvloedt ook de jonge generatie die zichzelf ziet als de toekomstige kledingarbeiders in de fabriek. Samen met deze generatie en de modeketen ging Veerle Luiting van Next Fashion Lab op zoek naar antwoorden.

De avond wordt afgesloten met een Q&A en discussiepanel met onder andere:

Over de Sprekers

Twee jaar achtereen reisde Veerle Luiting als projectmanager textiel bij MVO Nederland naar Albanië. De situatie in de kledingindustrie was in zo’n mate onder haar huid gaan zitten dat ze besloot om een derde jaar terug te keren en de industrie op beeld vast te leggen. Veerle Luiting is business developer en fashion consultant en zet zich met Next Fashion Lab in voor innovatie en het verduurzamen van de modesector.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.

Foto: Jeroen van Kooten

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:30