Militair ingrijpen: over de maakbaarheid van vrede - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
04 Oct
2018

Verslag

Programma terugkijken

Het hele programma is terug te kijken op ons blog.

Debat + Theater

Militair ingrijpen: over de maakbaarheid van vrede

Een van de meest ingewikkelde taken van de Veiligheidsraad is het nemen van beslissingen over militair ingrijpen. Om de vrede te herstellen en te bewaken, kan de Veiligheidsraad een militaire vredesmacht naar een land in conflict sturen. Wanneer is ingrijpen nodig en wat is de kans van slagen? Is vrede maakbaar? 

Tijdens deze laatste Alternatieve Veiligheidsraad buigen vijf sprekers uit de kunst, journalistiek, rechtspraak en defensie zich over de morele en juridische dilemma’s die opkomen bij militair ingrijpen. Wat zijn de gevolgen van militair ingrijpen op de lange termijn? Welke geopolitieke belangen spelen er mee? En welke rol moet Nederland spelen in de VN-vredesmissies?

Let op: dit programma vindt plaats in Theater aan het Spui (Spui 187, 2511 BN Den Haag). Er worden (video)opnames gemaakt tijdens dit programma. Deze opnames worden daarna op de website van Humanity House geplaatst.

Over de sprekers

  • Peter van der Vliet. Directeur van de Directie Multilaterale Instellingen en Mensenrechten (DMM) bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. DMM is verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling en coördinatie van het Nederlands buitenlands beleid ten aanzien van diverse internationale organisaties en mensenrechten. Voordat Van der Vliet deze functie bekleedde was hij hoofd van de Economische Afdeling bij de Permanente Vertegenwoordiging VN in New York en plaatsvervangend Permanent Vertegenwoordiger.
  • Niels Roelen. Niels Roelen is majoor in het Nederlandse leger. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO. Over de missie in Uruzgan hield hij voor defensie een weblog bij. Roelen schreef twee boeken; “Soldaat in Uruzgan” en “Leven na Uruzgan”. Momenteel werkt hij aan zijn derde boek.
  • Koffi Afande. Koffi Afande was rechter bij onder andere het Joegoslaviëtribunaal en het Rwandatribunaal. Ook heeft hij voor de Veiligheidsraad gewerkt als Senior Legal Advisor. In die functie droeg hij bij aan het opstellen, onderhandelen en aannemen van verschillende resoluties met betrekking tot militaire interventie.
  • Bette Dam. Bette Dam is onderzoeksjournalist, gespecialiseerd in Afghanistan en de oorlog tegen terreur. Ze heeft zes jaar in Afghanistan gewoond en keert er nog vaak naar terug. Volgend jaar februari komt haar nieuwe boek uit. Hierin onderzoekt zij de zoektocht naar mullah Omar, de leider van de taliban in Afghanistan en analyseert zij de krachten die werkzaam waren achter de schermen na 9/11 en hoe de Amerikanen een vijandbeeld creëerden van de taliban. Eerder schreef zij het boek ‘Expeditie Uruzgan’. Ze doceert op Sciences Po het vak Afghanistan Lessons (Not) Learned
  • Speciaal voor de Alternatieve Veiligheidsraad halen toneelregisseur Daria Bukvic en acteur Vanja Rukavina één van de personages terug uit hun indrukwekkende voorstelling ‘Nobody Home’. De voorstelling over de persoonlijke vluchtverhalen van drie acteurs werd geselecteerd voor het Theaterfestival van 2015.Daria Bukvic is een Bosnische-Nederlandse toneelregisseur. Bij Het Nationale Theater maakte zij een bewerking van William Shaespeare’s Othello, die lovende recensies kreeg en door het hele land voor uitverkochte zalen speelde. Haar nieuwste voorstelling Melk & Dadels is binnenkort weer te zien in de Koninklijke Schouwburg.Vanja Rukavina speelde bij gerenommeerde toneelgezelschappen als Toneelgroep Amsterdam en Het Nationale Theater. Dit jaar won hij de Arlecchino op het prestigieuze Theaterfestival voor zijn rol in The Nation van Het Nationale Theater.
  • Moderator is journalist Sophie Derkzen.

Over dit programma

De Alternatieve Veiligheidsraad is een programmareeks van het Humanity House i.s.m. Het Nationale Theater en Instituut Clingendael. Opgezet vanuit de overtuiging dat gesprekken over internationale vrede & veiligheid breed gevoerd moeten worden. Partners zijn: vfonds, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Fonds 1818 en Vrij Nederland.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Foto: Tech. Sgt. James L. Harper Jr., U.S. Air Force/Released (Creative Commons)

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Nederlands
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:30