Kobaltwinning in Congo: Mining Misery - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
19 Apr
2016

Paneldiscussie + korte docu

Kobaltwinning in Congo: Mining Misery

Het zit in batterijen, in laptops en in je mobieltje: kobalt. De meeste kobalt wordt gewonnen in de Democratische Republiek Congo (DRC). Daarbij worden mensenrechten op grove wijze geschonden, zo blijkt uit onderzoek van SOMO. Wat gaat er fout en wie is daarvoor verantwoordelijk? We praten erover met o.a. mensenrechtenactivist Emmanuel Umpula (DRC) en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De arbeidsomstandigheden bij de winning en verwerking van kobalt in de DRC zijn ronduit bedroevend. Hele gemeenschappen zijn hiervan de dupe. Vaak worden kinderen ingezet, de leefomgeving raakt grondig vervuild en ook is er sprake van gedwongen verhuizingen naar plekken waar de meest elementaire voorzieningen ontbreken.

In de paneldiscussie onderzoeken we de verantwoordelijkheden van bedrijven bij deze mensenrechtenschendingen en praten we over mogelijkheden voor meer transparantie en wetgeving. Voorafgaand aan de paneldiscussie kijken we de korte documentaire van Myrthe Verweij. Zij is net terug uit de DRC waar zij voor het GoodElectronics Network een korte documentaire maakte over de kobaltwinning.

Over de Sprekers

Met Myrthe Verweij (regisseur documentaire over kobaltwinning), Emmanuel Umpula  (Mensenrechtenactivist AFREWATCH – DRC Congo), Dirk-Jan Koch (Speciaal Vertegenwoordiger Natuurlijke Hulpbronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken),Carla Neefs (Philips Lightning) en Fleur Scheele (onderzoeker SOMO).

De moderator is Maite Vermeulen (Correspondent Conflict & Ontwikkeling bij De Correspondent).

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30