Misdaden tegen Yezidi's: Impact en respons - Humanity House

Agenda

overzicht
Sat
10 Nov
2018

Symposium

Misdaden tegen Yezidi’s: Impact en respons

Tijdens dit symposium gaan we in gesprek met politici, rechtsexperts, academici en de humanitaire sector over de huidige situatie van de Yezidische gemeenschap, zowel in het Midden-Oosten als in de diaspora, en wat er nog moet gebeuren om het toekomstperspectief van de bevolkingsgroep ten goede bij te sturen. 

In augustus 2014, werd de Yezidische gemeenschap, een van de oudste religieuze groepen in het Midden-Oosten, het doelwit van de zelfbenoemde Islamitische Staat (IS). Mannen en jongens werden geëxecuteerd. Vrouwen en kinderen werden tot slaaf gemaakt. En een groot deel van de regio blijft vernietigd.

De voornaamste Yezidi-stad Sinjar is sinds november 2015 bevrijd. Toch blijft de wederopbouw van de noodzakelijke voorzieningen die de terugkeer van de gemeenschap mogelijk zouden maken traag. De meeste wonen nog op kampen, ze hebben weinig toegang tot de juiste psychologische zorg, en de gemeenschap blijft kwetsbaar. De fysieke, culturele en geestelijke overleving van de Yezidi gemeenschap wordt nog steeds bedreigd. Een kritische bespreking over de reactie, het discours en de framing van de internationale gemeenschap van de situatie van de Yezidi’s is een noodzaak.

Praat mee tijdens deze discussie over de internationale reacties tegen genocide, het vinden van gerechtigheid en de huidige humanitaire crisis waarmee de Yezidi’s te maken hebben.

Inclusief gratis lunch en koffie en thee.

11:30 – 13:00

WELKOMSTWOORD EN INTRODUCTIE DOOR MODERATOR ANNA SALDEN. ONDERZOEKER EN CONFLICT ANALIST – AGENCY OF IDP YAZIDI WOMEN.
PANEL 1: DISCUSSIE OVER wederopbouw en verzoening MET:
 • Saeed Quasim Sulaiman. Yezidi-activist. Hij zal de geschiedenis, de religie en het territorium van de Yezidi bespreken.
 • Skype-interview met Pari Ibrahim. Oprichter en uitvoerend directeur van de Free Yezidi Foundation die humanitaire hulp biedt en het bewustzijn over het conflict probeert te vergroten. We praten met Pari over de uitdagingen bij het zoeken naar gerechtigheid en verantwoording voor de gemeenschap.
 • Vincent Vrijhoef. Programma medewerker Iraq bij PAX.

13:00 – 14:00

Lunch in Foyer.

Met twee goedgevulde, luxe broodjes met verschillende soorten toppings (vlees, vis en verschillende kazen). In geval van allergieën of dieetwensen kunt u een e-mail sturen naar programmering@humanityhouse.org.

14:00 – 14:45

DISCUSSIE OVER het vinden van verantwoording met:
 • Skype-interview met officier van justitie Simon Minks. Internationaal recht en verantwoording na genocide. Hij zal de uitdagingen bespreken van het vervolgen van oorlogsmisdaden.
 • Amal Nassar. International Federation for Human Rights. Zij zal het hebben over foreign fighters en seksueel geweld tegen Yezidi’s.

14:45 – 15:15

KOFFIE pauze.

15:15 – 17:00

PANEL 3: DISCUSSIE OVER PERSPECTIEVEN UIT “HET VELD”. WAT IS HET VELD EN WIENS VELD IS HET?
 • Sura Mahmood. Raad van bestuur voor de de Baghdad Women Association. Lid van de Iraakse Alamal Association. Ze gaat het hebben over een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien: kinderen geboren uit verkrachting door IS-strijders en over de gevolgen ervan in verschillende gemeenschappen die hier geconfronteerd mee worden.
 • Skype-interview met Gulchen Murad. Projectmanager bij de Duhok-vestiging van EMMA, Organisatie voor Menselijke Ontwikkeling in Irak. Ze zal het hebben over haar werk met ontheemde mensen uit haar eigen religie die momenteel wonen in kampen rond Duhok.
 • Dalal Ghanim.Yezidi-activist en student farmacie.

17:00 – 18:00

EINDE VAN DE BIJEENKOMST. AFSLUITENDE BORREL IN DE FOYER.

Nacht van het conflict

Meld je hier ook aan bij het Facebook-event

Details

 • Engels
 • 11:00
 • 11:30
 • 17:00