Nacht van de Dictatuur: Hoe blijf je mens in tijden van onmenselijkheid? - Humanity House

Agenda

overzicht
Fri
08 Sep
2017

Verslag

Het hele evenement terugkijken

Het hele (Engelstalige) evenement is opgenomen en is terug te kijken op ons blog.

Fotografie + interview

Nacht van de Dictatuur: Hoe blijf je mens in tijden van onmenselijkheid?

Welke invloed heeft crisis, geweld of ballingschap op je als individu? Wat doet het met je dromen en je onderbewuste, met hoe je relaties aangaat en hoe je naar jezelf kijkt? Kortom, wat doet het met je als mens? De gerenommeerde Syrische fotograaf Omar Imam doet hier in zijn werk onderzoek naar. Speciaal voor Nacht van de Dictatuur gaat hij hierover in gesprek.

Omar Imam is beroemd geworden met zijn fotografieproject ‘Live, Love, Refugee‘. Voor dit project onderzocht hij de mentale staat van Syriërs in een vluchtelingenkamp in Libanon. Hij vroeg aan hen om hun dromen na te bootsen. Dromen van ontsnapping, verzwakking, liefde en terreur. De surrealistische beelden tonen ons de innerlijke belevingswereld van de geportretteerden en breken zo met de standaard representatie van vluchtelingen als ‘nummers en slachtoffer’.

Welke verhalen wil Imam ons, de kijker, vertellen met zijn foto’s? En welk beroep doen zijn beelden op ons gevoel van medemenselijkheid? Filosoof en columnist Marjan Slob kiest voor deze nacht één van zijn werken uit en spreekt hierover een column uit. Vervolgens gaat Imam in gesprek over zijn werk en over beeldvorming, innerlijk verzet en medemenselijkheid.

Over de sprekers

  • Omar Imam (Damascus, 1979) is een Syrische fotograaf en video-kunstenaar, die werkt vanuit Amsterdam. Zijn project ‘Live, Love, Refugee’ is tentoongesteld in 14 landen over de hele wereld. In zijn fotografische werk gebruikt Imam ironie en een conceptuele benadering om te reageren op de gewelddadige situatie in Syrië. Na zijn vertrek uit Damascus eind 2012, begon hij fictieve korte films te maken.
  • Marjan Slob is filosoof, schrijver en columnist. In 2017 won zij de Socrates Wisselbeker voor haar boek ‘Hersenbeest‘. In dit boek gaat ze in op grote vragen als: wat is een mens, wat kan je over jezelf weten, wat is bewustzijn, en waarin schuilt je vrijheid? Marjan is vaste columnist bij de Volkskrant en was hoofdredacteur van Humanist (tegenwoordig Waardenwerk), het blad van het Humanistische Verbond.
  • De moderator van de avond is Chris Keulemans, journalist, mede-oprichter van De Tolhuistuin in Amsterdam en voormalig directeur van De Balie. Chris is sinds jaren bestuurslid van het ASKV, steunpunt voor vluchtelingen.

Locatie + Tickets

Dit evenement zal plaatsvinden bij ProDemos (Hofweg 1, Den Haag). Kaarten voor dit evenement zijn te koop via de website van Nacht van de Dictatuur.

Over de Nacht van de Dictatuur

ProDemos organiseert dit evenement voor het zevende jaar op rij in Den Haag. Het Humanity House is, net als vorig jaar, gevraagd om een programma in te vullen. De Nacht van de Dictatuur is ontstaan als tegenhanger van de Dag van de Democratie, door de VN uitgeroepen op 15 september. Tijdens het evenement besteden we op een andere manier aandacht aan vrijheid, democratie en rechtsstaat. Dit gebeurt op allerlei manieren: van debat tot diner en van filmvertoning tot escape room.

Blijf op de hoogte en praat mee via het Facebook evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 20:30
  • 21:15