Kan fotografie het beeld over vluchtelingen veranderen? - Humanity House

Agenda

overzicht
Sun
17 Sep
2017

Verslag

Kijk het debat nu terug

Het hele debat met Robin de Puy, Omar Imam, Donald Weber en Joyce Lagerweij is nu terug te kijken op ons blog.

Discussie

Kan fotografie het beeld over vluchtelingen veranderen?

Welke invloed kun je als fotograaf hebben op beeldvorming en vooroordelen in de samenleving? Met die vraag sluiten we het weekend van pop-up Studio Aleppo Den Haag af. Fotograaf des vaderlands Robin de Puy portretteerde voor dit project vijftig ‘oude’ en ‘nieuwe’ inwoners van Den Haag.

Studio Aleppo wil identificatie mogelijk maken tussen nieuwkomers en mensen die al langer in de stad wonen. De afgelopen jaren zijn er veel fotografie- en multimediale projecten geweest die een soortgelijk doel hadden: vluchtelingen een gezicht geven. Maar hebben dit soort projecten wel effect op de beeldvorming over vluchtelingen in de Nederlandse samenleving? Bereiken ze de juiste doelgroep? Hoe voorkom je dat je als fotograaf mensen met een vluchtelingenachtergrond simplificeert en vervalt in wij-zij-denken? En wat is er eigenlijk voor nodig om vooroordelen te veranderen?

Over de sprekers

  • Met fotograaf des vadersland Robin de Puy bespreken we de maatschappelijke rol van fotografen en hoe zij Studio Aleppo heeft ervaren. Hoe is ze gedurende dit weekend met beeldvorming bezig geweest?
  • Met Joyce Lagerweij, impact producer bij de Impact Academy, praten we over wat dat nou precies is, impact. En hoe krijg je het?
  • Met fotograaf Omar Imam praten we over de spanning tussen maatschappelijke impact willen maken en de waardigheid van de geportretteerden. Omar komt zelf uit Syrië en is beroemd geworden met zijn fotografisch project ‘Live, Love, Refugee‘, waarin hij het dominante beeld over vluchtelingen als slachtoffer probeert te veranderen door zich te richten op de innerlijke wereld van de geportretteerden.
  • Met fotograaf, architect en docent Donald Weber praten we over zijn visie op de maatschappelijke impact van fotografie, hoe deze impact beïnvloed wordt door de noodzaak om financierders te vinden én hoe hij dit probeert over te brengen op toekomstige fotografen die hij doceert aan de KABK. Donald Weber heeft met zijn werk vele prijzen gewonnen, waaronder de 1e prijs bij World Press Photo met de serie Interrogations. Twee keer per jaar geeft hij een workshop over succesvol Grant writing waarbij deelnemers leren succesvol fondsen te werven.  Zijn werk verscheen in internationale bladen als Der SpiegelNewsweekNew York Times MagazineRolling Stone en Time en is wereldwijd te vinden in galeries en musea.

Moderator is Frederiek Biemans.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.

Foto: Omar Imam

Details

  • Engels
  • 15:30
  • 16:00
  • 17:30