Olie op het Vuur: Wat als humanitaire hulp het conflict verlengt? - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
06 Feb
2019

Verslag

Debat terugluisteren

Het hele debat “Olie op het vuur: wat als humanitaire hulp het conflict verlengt?” is nu terug te luisteren op ons blog.

Debat

Olie op het Vuur: Wat als humanitaire hulp het conflict verlengt?

Humanitaire hulp moet mensenlevens redden tijdens oorlog of conflict. Maar wat als humanitaire hulp onderdeel wordt van het conflict? Tijdens deze tweede editie van Humanitaire Hangijzers praten we met de Zuid-Soedanese wetenschapper Jok Madut Jok over de onbedoelde gevolgen van humanitaire hulp tijdens conflicten en hoe de humanitaire sector hier mee om kan gaan. 

In 2017 waarschuwden humanitaire organisaties voor een ernstige hongersnood in Zuid-Soedan. In Nederland organiseerde Giro555 een campagne om geld in te zamelen. Jok Madut Jok, directeur van de Zuid-Soedanese denktank Sudd Institute, vindt dat deze buitenlandse hulp aan zijn land stoppen. Volgens hem is de hulp een cruciaal onderdeel van het conflict en houdt het de oorlog in stand. Met voedselhulp voeden de humanitaire organisaties ook de legers die met elkaar vechten en geeft het de politieke leiders van Zuid-Soedan een alibi voor hun falen om voor hun eigen volk te zorgen: “Als de internationale gemeenschap niet zou bijspringen, dan voelen zij zich misschien geroepen om te voorkomen dat mensen blijven doodgaan.”

Tijdens deze editie van Humanitaire Hangijzers geeft Jok Madut Jok een korte keynote speech over de onbedoelde gevolgen van humanitaire hulp in Zuid-Soedan en andere Afrikaanse landen. De keynote speech wordt gevolgd door een gesprek met hem en sprekers uit de humanitaire sector.

Over Jok Madut Jok

Jok Madut Jok is directeur van het Sudd Institute, een denktank in Zuid-Soedan. Jok is ook professor in de antropologie aan de Universiteit van Juba in Zuid-Soedan. Hij is een wereldwijd erkend specialist op het gebied van veiligheid, conflicten, humanitaire hulp en politiek geweld.

Na de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in 2011, diende Jok twee jaar lang in de regering van Zuid-Soedan als ondersecretaris bij het ministerie van Cultuur en Erfgoed. Jok heeft ook gewerkt in de hulp- en ontwikkelingssector en is de auteur van vier boeken, waaronder The Search for Peace (2017) en Sudan: Race, Religion and Violence (2007), en talloze artikelen over humanitaire hulp, gender, seksualiteit en reproductieve gezondheid , etnografie van politiek geweld, gendergerelateerd geweld, en oorlog en slavernij en de identiteitspolitiek in Zuid-Soedan en Soedan.

Overige sprekers

  • Ton Huijzer geeft een introductie op het dilemma. Ton Huijzer is consultant in de humanitaire hulpsector. Daarvoor werkte hij voor het Rode Kruis, Medecins Sans Frontieres en de International Rescue Committee / Stichting Vluchteling.
  • Bram Jansen is antropoloog en docent aan de Universiteit Wageningen. Hij doet onder andere onderzoek naar vluchtelingen, migratie, aidnography en rampen. Voor zijn promotie-onderzoek (2004-2011) verbleef hij twee jaar in Kakuma, een vluchtelingenkamp in Noord-Kenia dat mensen opvangt uit onder meer Zuid-Soedan, Ethiopië, Somalië, Congo en Oeganda.
  • Akke Boere heeft culturele antropologie gestudeerd en is Operationeel Manager bij Artsen zonder Grenzen in Amsterdam. Ze is verantwoordelijk voor de medische en humanitaire projecten in Afghanistan, Pakistan, Bangladesh en Zuid-Soedan. De afgelopen 15 jaar heeft ze ook gewerkt in India, Bangladesh, Papoea-Nieuw-Guinea, Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) en coördineerde ze grootschalige medische noodsituaties (large scale emergency responses).

Misdaden tegen Yezidi's: Impact en respons
Volg het Facebook-event hier 

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:45