Open Europa of Fort Europa? - Humanity House

Agenda

overzicht
do
06 nov
2014

Programma

Open Europa of Fort Europa?

Hoe kan Europa, met bijna 9 duizend kilometer landgrens en 43 duizend kilometer zeegrens, zorgen voor haar grensbewaking en omgaan met de stroom vluchtelingen die -op zoek naar een beter bestaan- het continent probeert te bereiken? De EU zoekt het antwoord in de gezamenlijke bewaking van haar grenzen via de organisatie Frontex. Maar sinds de oprichting in 2005 is er veel veranderd en probeert een toenemend aantal vluchtelingen Europa illegaal te bereiken, via bijvoorbeeld Lampedusa. Dit zet de rol van Frontex onder druk.

Moet Frontex meer middelen en invloed krijgen? Moet het Europese immigratiebeleid uitgebreid worden? Hoe moet de EU omgaan met illegale immigratie? En welke plek krijgen de rechten en veiligheid van migranten en vluchtelingen binnen deze beleidsvraagstukken?

Over de sprekers

Een programma over de rol van Frontex, belicht vanuit zowel Nederlands als Europees perspectief. De avond wordt geopend met de korte docu Schipbreuk op Lampedusa van filmmaker Morgan Knibbe. Sprekers zijn o.a. Izabelle Cooper (Frontex), Judith Sargentini (Europarlementariër GroenLinks), Danny de Temmerman (Europese Commissie) en Karel Smouter (journalist en adjunct hoofdredacteur van de Correspondent). Moderator is Ruben Maes (politiek strategisch adviseur en oprichter van &MAES).

Livestreaming en wachtlijst

Helaas is dit programma volgeboekt. Maar niet getreurd, bekijk de livestream op 6 november.

Wil je je naam op de wachtlijst? Mail ons uiterlijk 6 november 11:00 uur je voor- en achternaam plus het aantal gewenste kaartjes. Mocht er een plekje voor je vrijkomen, dan hoor je dat uiterlijk 12:00 uur.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Nederlands
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30