Opening tentoonstelling: Cartooning Syria - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
14 Mar
2019

Verhalen & Poezië

Opening tentoonstelling: Cartooning Syria

Op 15 maart 2011 begonnen de demonstraties in Syrië. Na 8 jaar lijkt de wereld  de aandacht voor Syrië en het voortdurende oorlog te verliezen. De verhalen over de opstand zijn naar de achtergrond verdwenen. Met de tentoonstelling Cartooning Syria willen we deze verhalen weer onder de aandacht brengen. De cartoons tonen de opstand en oorlog in Syrië door de ogen van Syriërs. Speciaal voor de opening komen een enkele cartoonisten naar het Humanity House om over de verhalen achter hun werk te vertellen.  

De tentoonstelling Cartooning Syria toont honderden cartoons – geprint en via projecties- van 39 kunstenaars.

Tijdens de opening praat de Syrische journalist Mais Katt met cartoonisten Sameer Khalili, Sahar Burhan en Amany al-Ali (via Skype). Kunstenaar en archeoloog Theo Feyter vertelt over de symboliek achter de stoel, die te zien is in verschillende cartoons. Documentairemaker Ronald Bos vertelt over de beroemde posters van activisten in het dorp Kafranbel in Idlib. En de Palestijns-Syrische dichter Ghayath Almadhoun leest voor uit zijn eigen werk.

Tijdens de opening wordt ook de nieuwe editie van het boek ‘Cartooning Syria’ gepresenteerd en de nieuwe website www.cartooningsyria.org wordt gelanceerd.

Na afloop is er de gelegenheid na te praten met de cartoonisten en zijn er Syrische hapjes van restaurant Layali-Al-Sham.

Over de sprekers

 • Sameer Khalili is een grafisch ontwerper uit Homs. Hij begon met het maken van cartoons toen de oorlog begon. Zijn cartoons tonen vooral de emotionele kant van oorlog. Nu woont hij in Nederland waar hij een ICT opleiding volgt. Hij tekent nog steeds cartoons.
 • Sahar Burhan is een freelance cartoonist, kunstenaar en galeriehoudster uit Damascus. Al voor de oorlog in Syrië is zij weggegaan uit Syrië. Ze woont nu in Zweden.
 • Amany al-Ali woont in Idlib. Ze tekent over maatschappelijke en politieke situaties in Syrië. Van februari tot maart is een groot deel van haar werk te zien in de tentoonstelling ‘The Syrian Apple‘ in Manchester.
 • Ghayath Almadhoun is een Palestijns-Syrische dichter, geboren in Damascus. Sinds 2008 woont hij in Stockholm. Op dit moment verblijft hij in Amsterdam als Writer in Residence bij NIAS, waar hij werkt aan zijn vijfde dichtbundel in het Arabisch. Eerder verscheen van hem onder andere ‘Weg uit Damascus’ en ‘Ik hier jij daar’. 
 • Theo de Feyter is een Nederlandse kunstenaar en archeoloog. Hij heeft vele jaren door Syrië gereisd en zal vertellen over de symboliek van de stoel in de cartoons.
 • Ronald Bos is documentairemaker en voorzitter van de Syrian Dreams Foundation, de organisatie achter de reizende tentoonstelling Cartooning Syria.
 • Moderator is Mais Katt. Mais is een onderzoeksjournalist uit Syrië. Zij is bestuurslid van de stichting Syrian Dreams en co-founder van Rozana Media.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling Cartooning Syria is gemaakt door de stichting Syrian Dreams. De tentoonstelling heeft al op vele plekken in Nederland en daarbuiten gestaan. Recent is ook een nieuwe druk van het boek Cartooning Syria opnieuw uitgebracht, waarin alle cartoons staan afgedrukt.

 

Bekijk het Facebook-evenement hier

Details

 • Engels
 • 16:30
 • 17:00
 • 18:30