Opening fototentoonstelling Chris de Bode: Ver van huis - Humanity House

Agenda

overzicht
Fri
07 Jun
2019

Verslag

Luister terug: opening fototentoonstelling Ver van Huis

Je kunt de opening terugluisteren op ons blog. Lees ook de aparte teksten van woordkunstenaars D. Chesron, J. Benito en Ishmail Kamara

Spoken Word & Fotografie

Opening fototentoonstelling Chris de Bode: Ver van huis

Fotograaf Chris de Bode fotografeert al meer dan twintig jaar mensen die hun huis hebben moeten verlaten wegens honger, oorlog of conflict. Een selectie van zijn foto’s is te zien in de tentoonstelling ‘Ver van Huis’. Tijdens de opening van deze tentoonstelling gaan we met Chris en met Tineke Ceelen (directeur Stichting Vluchteling) in gesprek over de verhalen achter zijn foto’s. Ook zijn er verschillende performances van spoken word-artiesten met en zonder vluchtelingenachtergrond rond het thema ‘ver van huis’.  

Miljoenen mensen zijn door oorlog, honger of natuurrampen op de vlucht. Chris de Bode fotografeert het leven van mensen die ver van hun eigen huis, maar ook ver bij ons vandaan worden opgevangen. Chris wil die verhalen dichter bij ons brengen, om zo betrokkenheid te creëren: “Mijn foto’s gaan over de veerkracht van mensen. Als je ze als slachtoffer fotografeert, blijven ze dat voor altijd. Terwijl ik wil uitdragen dat het kan veranderen.”

Tijdens deze opening vertellen Chris en Tineke meer over de verhalen achter de foto’s en beantwoorden zij vragen uit het publiek. Spoken word-artiesten met en zonder vluchtelingenachtergrond kiezen een beeld uit en schrijven hierover een rap, spoken word of gedicht. Hoe kijk je naar de beelden als je zelf ooit bent gevlucht? En hoe als je juist nooit oorlog hebt gekend?

Loop je de Nacht van de Vluchteling? Kom dan zeker naar deze bijzondere culturele namiddag vol met persoonlijke verhalen, voor extra motivatie om straks midden in de nacht 40 kilometer te lopen.

Over de sprekers

Chris de Bode is een documentaire fotograaf. Het grootste deel van zijn werk richt zich op humanitaire vraagstukken waarvoor hij de hele wereld afreist. Hij werkt in opdracht voor goede doelen, maar ontwikkelt ook eigen projecten. Onlangs is Chris voor Stichting Vluchteling in noord-Oeganda en Zuid-Soedan geweest. Het werk van Chris de Bode wordt wereldwijd gepubliceerd en geëxposeerd. Hij won prestigieuze prijzen bij World Press Photo, de Zilveren Camera en LensCulture.

Tineke Ceelen is sinds 2003 directeur van Stichting Vluchteling. Met grote betrokkenheid zet ze zich in voor mensen die van huis en haard verdreven zijn. Dit doet ze onder andere door de media-aandacht te vestigen op actuele vluchtelingencrises en de hulpverlening van Stichting Vluchteling.

Over de spoken word-artiesten

Voor deze opening werken we samen met Haags Hiphop centrum Stichting Aight en met OnFile, het netwerk van gevluchte journalisten en schrijvers in Nederland.

  • Ishmail Kamara is geboren in Mambolo Chiefdom, Sierra Leone. In 2012 kwam hij als vluchteling naar Nederland. Hij woont in Rotterdam waar hij poëzie workshops, stadswandelingen en performances organiseert in opdracht van de Rotterdamse Tent, Boijmans van Beuningen, Belvedere en Open Rotterdam. Hij schrijft gedichten in het Nederlands en Engels.
  • D.Chesron aka Arjan de Boer: Deze ultra energieke oudgediende in de game is het beste wat Den Haag te bieden heeft. Jarenlang actief in rap battles, nummers maken en ook produceren met een aantal bekenden zoals Lijpe, Ismo en meer. Zijn onderwerpen variëren van hedendaagse zaken tot depressiviteit, kortom een veelzijdige rapper.
  • Godfrey Lado is dichter en muzikant. Geboren in Zuid-Soedan, woont hij nu in Amsterdam, waar hij cultuuravonden organiseert voor Amsterdammers vanuit de hele wereld. In zijn muziek laat hij zich inspireren door de verteltraditie van Zuid-Soedan en hebben zijn persoonlijke ervaringen en die van zijn land een belangrijke plek. Wat het betekent om een oorlog te ontvluchten, manifesteert zich duidelijk in zijn werk.
  • J Benito is het alter ego van zanger, rapper, acteur en schrijver Julien Gouweleeuw. Hij is een fresh face uit de haagse hiphop scene, met rap die net wat anders is dan je gewend bent. De zelfverklaarde `koning van Den Haag´ is nog maar een broekie op de scéne, maar laat met zijn teksten merken dat hij hier niet voor de grap is.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Ver van Huis‘ toont een selectie van het werk van Chris de Bode. Deze tentoonstelling is in samenwerking met Stichting Vluchteling tot stand gekomen. Stichting Vluchteling geeft momenteel noodhulp aan ruim 884.808 vluchtelingen in 28 landen. Ook spreken zij zich uit voor de belangen van vluchtelingen en stellen ze misstanden aan de kaak.

 

Bekijk het Facebook-evenement hier

Details

  • 17:00
  • 17:30
  • 18:30