Over de grens. Migratie vs. formatie - Humanity House

Agenda

overzicht
Fri
16 Jun
2017

boekpresentatie

Over de grens. Migratie vs. formatie

De vluchtelingencrisis stelt Nederland en Europa voor een ongekende opgave. Dat zien we ook terug in de huidige formatiegesprekken. Is migratie het breekpunt? Praat mee over de uitdagingen, met politici uit Brussel en Den Haag en wie weet vormt een nieuw kabinet zich voor je ogen.

Wat te doen aan de oorzaken van de vluchtelingenstromen? Hoe moeten we vanuit juridisch en menselijk opzicht met vluchtelingen omgaan? Hoeveel draagvlak is er voor de opvang van vluchtelingen en welke rol speelt integratie hierbij?

De vraagstukken worden ingeleid door twee auteurs van het boek ‘Over de grens – De vluchtelingencrisis als reality check’. Vervolgens legt politiek ideoloog en columnist René Cuperus de thema’s voor aan politici van verschillende politieke partijen. Een ‘formateur’ sluit ieder thema af: kunnen we hierop succesvol formeren of niet?

Meer over het boek

Het boek ‘Over de Grens’ zoomt in op de oorzaken en gevolgen van de vluchtelingencrisis. Het bevat bijdragen van onder andere Michael Bröning, Werry Crone, René Cuperus, Mark Elchardus, Han Entzinger, Cyrille Fijnaut, Jan Gruiters, Simon van Melick, Karlijn Muiderman, Lisa Pelling, Annelies Pilon, Kati Piri, Giselle Schellekens, Monika Sie Dhian Ho, Mikal Tseggai, Myrthe Wijnkoop en Fadel Wrakk.

Alle schakels van de ‘migratieketen’ komen aan bod. De oorlog in Syrië, de bizarre dictatuur in Eritrea, de smokkelroutes in West-Afrika. Er wordt gekeken naar de omstreden ‘opvang in de regio’ en naar hoe Europa gefaald heeft aan haar buitengrenzen; met desastreuze humanitaire gevolgen.

Het resultaat is een fascinerend en uiterst leesbaar en informatief boek, dat de lezer in staat stelt zijn eigen opinie verder te onderbouwen over een thema dat de komende jaren de politieke agenda zal blijven beheersen. ‘Over de Grens’ is mede mogelijk gemaakt door de PvdA Eurodelegatie en het WBS Europafonds.

Over de inleiders

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Nederlands
  • 14:30
  • 15:00
  • 17:00