Plan Einstein: de verbinding tussen buurtbewoners en asielzoekers - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
18 Feb
2020

Verslag

Luister Q&A terug

Luister de Q&A met filmmaker Marieke Spee terug via onze blog.

Docu + nagesprek

Plan Einstein: de verbinding tussen buurtbewoners en asielzoekers

De Utrechtse filmmakers Jos Bierings en Marieke Spee volgden twee jaar lang het project Plan Einstein. In dit project worden asielzoekers midden in de Utrechtse wijk Overvecht opgevangen. Het resultaat is een bijzondere documentaire, waarin Bierings en Spee laten zien dat een azc juist iets kan toevoegen aan de buurt.

De gemoederen liepen in 2016 extreem hoog op rond de komst van een asielzoekerscentrum in de Utrechtse wijk Overvecht. Buurtbewoners spraken hun ongenoegen uit. Om hen tegemoet te komen bedacht de gemeente een project: Plan Einstein. Een bijzondere aanpak op het gebied van opvang en integratie van vluchtelingen.

Asielzoekers en buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten in het centrum en hier werken aan een gezamenlijke toekomst. Maar, Plan Einstein is méér dan alleen een plek voor ontmoeting en uitwisseling. Het is een opvanglocatie voor asielzoekers en in hetzelfde gebouw wonen ook jongeren. Het aanbod bestaat onder meer uit cursussen Engels op wisselend niveau en Ondernemerschap. Plan Einstein is daarmee een plek waar nieuwe sociale en professionele contacten worden gelegd, waar mensen samen leren en samen werken. In de documentaire worden een buurtbewoner en twee asielzoekers twee jaar lang gevolgd en zien we wat Plan Einstein voor en met hen doet.

Dromen en ambities

Plan Einstein is een verhaal over dromen en ambities, het belang van menselijk contact en de soms wrange realiteit. Tegelijkertijd is het een spiegel voor de Nederlanders onder ons. Zijn de asielzoekers de brengers van problemen, zielige mensen die geholpen moeten worden, of mensen zoals wij?

Na afloop een gesprek met de filmmakers en beleidsmakers. Zowel Jan Braat als Niene Oepkes, de bedenkers van Plan Einstein, zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Filmmakers Marieke Spee en Jos Bierings sluiten ook aan.

Update: Wegens ziekte kan spreker Niene Oepkes helaas niet aanwezig zijn bij het nagesprek. We voeren het nagesprek met filmmakers Marieke Spee en Jos Bierings. 

Bekijk de trailer hier boven.

Over de sprekers

  • Jos Bierings, filmmaker bij Story2tell Media, is opgeleid als beeldend kunstenaar maar inmiddels een ervaren televisie -en filmmaker. Hij heeft meer dan 15 jaar ervaring als cameraman, geluidsman, regisseur, editor en heeft zo talloze succesvolle producties op zijn palmares staan.
  • Marieke Spee is na een studie Geschiedenis uitgegroeid tot een ervaren researcher, redacteur en documentairemaker bij Story2tell Media. Samen met collega Jos Bierings maakte ze een verscheidenheid aan documentaires die onder meer zijn geselecteerd voor het European Filmfestival Berlin en genomineerd voor Onderwijsfilm van het jaar 2018.

Let op! Entree is gratis, reserveren verplicht in verband met een beperkt aantal plaatsen.

Details

  • Nederlands
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:45