Pravda / Truth - the Russian way - Humanity House

Agenda

overzicht
Fri
07 Oct
2016

Ontmoeting

Pravda / Truth – the Russian way

Hoe ziet het werk van een serieuze onderzoeksjournalist eruit in het Rusland van 2016, waar onafhankelijke journalistiek een recept is voor bedreigingen, censuur, vervolging en moord? Kom luisteren naar en praten met de Russische onderzoeksjournalist Roman Anin (Panama Papers, Novaja Gazeta).

In het Rusland van Poetin anno 2016 is bijzonder weinig plaats voor kritische stemmen. Journalisten, mensenrechtenactivisten en advocaten worden geïntimideerd, bedreigd, vervolgd. Wat betekent dit voor werkelijk onafhankelijke journalisten en voor hun rol als controleurs van de macht?

Tien jaar na de moord op de vermaarde Russische journaliste Anna Politkovskaja (vanwege haar kritische publicaties over Vladimir Poetin en de oorlogen in Tsjetsjenië) spreekt Eva Cukier (Redacteur Rusland en Oost-Europa NRC) met een van Anna’s opvolgers bij de onafhankelijke krant Novaja Gazeta: de jonge spraakmakende journalist Roman Anin. Over waarheidsvinding en propaganda, persvrijheid en zelfcensuur, de spelregels van het Kremlin en niet in de laatste plaats: de risico’s van het vak.

De avond wordt geopend met een gesproken column van Jeroen Akkermans. Hij reist sinds 2001, vanuit standplaats Berlijn, door Duitsland, Oost-Europa en de Balkan als correspondent voor RTL nieuws. In 1994 ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs voor zijn reportages over de oorlog in Tsjetsjenië.

Over Roman Anin 

Roman Anin is het hoofd van de afdeling onderzoeksjournalistiek van de krant Novaja Gazeta; een van de weinig overgebleven onafhankelijke kranten in Rusland.

Anin schreef o.a. een reeks artikelen over een criminele organisatie die in verband wordt gebracht met de moord op zakenlieden – een bende die wordt geleid door de zoon van het hoofd van de Russische luchtmacht. Ook schreef hij over corruptie onder politici en zakenlieden bij bouwcontracten voor de Olympische Spelen in Sotsji. Hiernaast werkte Anin samen met het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten aan het thema tabakslobby en publiceerde over corruptie in het zakenleven. Hij leverde bijdragen aan de research voor de Panama Papers en is lid van het onderzoeksteam van het internationale persbureau Reuters.

 

Politkovskaya
Over dit programma

Dit programma wordt georganiseerd door Amnesty International in samenwerking met het Humanity House. Met het programma wordt stilgestaan bij de moord op de journaliste Anna Politkovskaja tien jaar geleden.

 

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:30