The Refugee Millennial: Onze moeders, onze helden - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
11 Dec
2019

Verslag

Kijk terug

Kijk “Refugee Millennial: onze moeders, onze helden” terug via onze blog.

Dialoog

The Refugee Millennial: Onze moeders, onze helden

Hoe belangrijk zijn rolmodellen en helden? En hoe is dat voor jongeren met een vluchtachtergrond? Tijdens Onze moeders, onze helden vertellen refugee millennials naar wie ze opkijken en door wie ze geïnspireerd worden. Ook gaan zij in op het belang van deze helden, in het bijzonder wanneer je als kind ergens helemaal opnieuw moest beginnen.

Hoewel de focus ligt op moeders, gaan we ook met elkaar in gesprek over andere helden en de relatie met ouders in het algemeen. Refugee millennials vertellen over hun ambities en de invloed van het vluchtverhaal van hun ouders op die ambities. Want hoewel het verhaal van hun ouders ter inspiratie dient, brengt dit ook de nodige druk om te presteren. Hoe beweeg je je door het leven als je weet dat je ouders een groot offer hebben gebracht om jou een veilig leven te bieden? Tijdens Onze moeders, onze helden horen we inspirerende verhalen, maar bespreken we ook moeilijkheden zoals de ouderlijke verantwoordelijkheid die je als kind krijgt wanneer je sneller integreert of het gevoel om de ‘gemiste’ kansen van je ouders in te moeten halen.

Over The Refugee Millennial

Tijdens alle edities komen alleen refugee millennials aan het woord en voeren zij dialoog met het publiek. Bij Onze moeders, onze helden zijn er drie sprekers uit verschillende sectoren en is er een artistiek intermezzo. De refugee millennial avonden kenmerken zich door eerlijkheid én humor, waarbij de interactie tussen de sprekers en het publiek, beiden ervaringsdeskundigen, centraal staat.

Over de sprekers:

Heja Alsindee-Mehic (27) is Law alumna en komt uit Schiedam. Heja komt oorspronkelijk uit Koerdistan. Ze is spiritueel ingesteld, heeft een eigenzinnige (kleding)stijl en runt een webshop in handgemaakte, natuurlijke cosmetica. Heja is grotendeels door haar moeder opgevoed en voelt zich sterk met haar verbonden. Heja’s ambities komen voort uit de heldhaftigheid van haar moeder. Een heldhaftigheid die twee kanten heeft. Heja vertelt waarom het een vloek en een zegen is om je moeder als heldin te zien, en waarom het voelt als een schuld die je nooit aflost.

Bright Nshuti (26) is een bekende Haagse ondernemer. Als oprichter van bedrijf LITT events heeft hij al veel succesvolle feesten op zijn naam staan, zoals Mama Africa, Très Bien en het Green Garden festival 2019. Zijn passie voor ondernemerschap heeft hij van zijn moeder. Bright komt oorspronkelijk uit Rwanda, zijn moeder ging kort na aankomst in Nederland aan de slag als ondernemer. Bright vertelt tijdens Onze moeders, onze helden welke rol zijn moeder speelt in zijn leven als jonge en succesvolle ondernemer.

Hamed Rahmani (27) komt oorspronkelijk uit Afghanistan en is in 1995 naar Nederland gevlucht met zijn familie. Hij werkt bij een PR-bureau in Amsterdam en is onderdeel van de LHBTI-gemeenschap. Hij vertelt hoe zijn familie reageerde toen hij uit de kast kwam en deelt het proces dat daaraan vooraf ging.

Intermezzo

Vanja Rukavina (30) komt oorspronkelijk uit Bosnië en voltooide in 2011 de Drama School Maastricht. Direct na zijn afstuderen sloot Vanja zich aan bij het prominente theatergezelschap Toneelgroep Amsterdam. Hij was te zien in verschillende toneelstukken zoals Het temmen van de feeks, Opening Night, De vrek, De pelikaan, Koningin Lear, Emilia Galotti en De stille kracht. Vanja maakte ook deel uit van de marathon The Nation, waar hij de Arlecchinoprijs voor de indrukwekkendste, mannelijke, ondersteunende acteursrol voor won. Vanja speelt tijdens The Refugee Millennial een stuk uit Nobody Home, een veelgeprezen toneelstuk over het vluchtelingenprobleem. Komend jaar speelt hij zijn solo Language, genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2019.

Over de moderator

Sahar Shirzad (28) komt oorspronkelijk uit Afghanistan en is in 1998 met haar familie naar Nederland gevlucht. Zij is zowel de maker als de moderator van de refugee millennial serie en laat zich inspireren door haar eigen levenservaring. Sinds 2016 is Sahar actief bezig met modereren en interviewen bij programma’s en evenementen over actuele onderwerpen in de samenleving. Het valt haar op dat er niet veel bi-culturele rolmodellen vooraan staan in de programmawereld, met name als het gaat om het voeren van dialoog. Daarom is het haar doel als programmamaker en moderator om bi-culturele jongeren te inspireren mee te doen met deze gesprekken en deze gesprekken ook te leiden.

Bekijk hier het Facebook evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Nederlands
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:45