Roma, Sinti en reizigers: maatschappelijk buitengesloten? - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
12 May
2016

Interactief Debat

Roma, Sinti en reizigers: maatschappelijk buitengesloten?

Sinti, Roma en woonwagenbewoners zijn een minderheid die al vele eeuwen in Europa leven. We horen maar weinig van deze mensen, die vaak traditiegetrouw en reizend leven. Ze worden vaak gestereotypeerd, gestigmatiseerd en gediscrimineerd en in een aantal landen, zoals ook hier in Nederland en in Frankrijk, zijn zelfs maatregelen genomen om hun tradities geleidelijk te elimineren.

Deze maatregelen belemmeren de Sinti, Roma en kampbewoners in hun levenswijze. In deze HagueTalks gaan we in gesprek over het beleid van gemeentelijke overheden in Nederland. Wat voor invloed heeft het zogenaamde “uitsterfbeleid” op de woonwagenkampen? En welke andere (haalbare) oplossingen zijn er? Praat mee.

Over de sprekers

Sabine Achterbergh, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Sinti, Roma en woonwagenbewoners en zelf Sinti, pleit voor de rechten van de Sinti, Roma en woonwagenbewoners sinds ze tien jaar oud is. Ze heeft de stem van deze gemeenschap verwoord in tal van internationale conferenties in de Europese Unie, bij de Verenigde Naties en elders. Ze sprak op de Summit Roma, in aanwezigheid van de toenmalige EU-commissaris voor Justitie Viviane Reding en vele andere vertegenwoordigers uit verschillende landen.

Jelle Klaas, coördinator van het Public Interest Litigation Project (PILP), spreekt over het mensenrechtenperspectief op de Roma, Sinti en Travellers problemen in het Nederlandse beleid, en deelt zijn eigen ervaringen met de Roma en Sinti gevallen waarbij hij betrokken is geweest.

Moderator: Jeff Handmaker, International Institute of Social Studies.

Over dit programma

Dit evenement wordt georganiseerd door HagueTalks in samenwerking met ISS Studenten van de Social Justice Perspectives Major, in het kader van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30