Sacharovprijs: Ode aan uitzonderlijke activisten - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
30 Jan
2020

Verslag

Kijk terug

Kijk “Sacharovprijs: Ode aan uitzonderlijke activisten” terug via onze blog.

Gesprek

Sacharovprijs: Ode aan uitzonderlijke activisten

Welke invloed hebben verdedigers van mensenrechten wereldwijd op ons in Nederland? Tijdens deze avond praten we over de Sacharovprijs en gaan we in op het buitengewone werk van de finalisten. Schrijver Abdelkader Benali draagt een ode voor aan de winnaar Ilham Tohti. Kom en laat je inspireren door de uitzonderlijke strijd van deze activisten!

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken is een onderscheiding die het Europees Parlement jaarlijks uitreikt om een eer te bewijzen aan uitzonderlijke mensenrechtenverdedigers wereldwijd. Dit jaar is de prijs uitgereikt aan de Oeigoerse econoom Ilham Tohti. Zijn nominatie is te danken aan zijn strijd tegen de onderdrukking van de Oeigoerse islamitische minderheid in China. Ondanks zijn gematigde en verzoenende toon, werd hij in 2014 tot een levenslange celstraf veroordeeld. 

Tijdens deze avond praten we over alle finalisten. Waarom gaat de strijd van mensenrechtenverdedigers in Brazilië, Kenia en China ons hier in Nederland aan? In het bijzonder praten we over de keuze voor winnaar Ilham Tohti.

Schrijver Abdelkader Benali brengt een ode aan Ilham Tohti. Hij gaat in op de persoonlijke prijs die je betaalt als mensenrechtenverdediger en waarom deze strijd zo inspirerend is.

Ervaringsdeskundige David Gomez is een mensenrechtenactivist uit Venezuela. Hij verblijft tijdelijk in Nederland door het initiatief van Shelter City. Aan het einde van het programma krijgt het publiek de gelegenheid om met hem in gesprek te gaan.

Uitzonderlijke activisten gaan ook hier in Nederland de strijd aan. Wij horen het juridische perspectief door advocaat Barbara van Straaten met haar bijzondere focus op mensenrechten. Zo staat zij bijvoorbeeld de activisten van KOZP bij, die te maken hebben met dreigingen vanwege hun standpunten die voor sommigen controversieel zijn.

Wie is Ilham Tohti?

Ilham Tohti is een Oeigoerse econoom die opkomt voor de rechten en gelijke kansen van Oeigoeren in China. De Oeigoeren zijn een etnische minderheid en wonen hoofdzakelijk in Xinjiang, een regio in het westen van China. De religieuze vrijheid van de naar schatting 10 á 11 miljoen Oeigoeren in China wordt beperkt en ze worden nauwlettend in de gaten gehouden. Onderzoekers stellen dat China de Oeigoeren vast zet in interneringskampen.

Ilham Tohti is een groot voorstander van verzoening en dialoog. Zo schreef Ilham over de mogelijkheden om de ongelijke behandeling van minderheden in China te overwinnen. Hij werd in 2014 gearresteerd en tot levenslang veroordeeld voor separatisme. Momenteel zit hij zijn levenslange gevangenisstraf uit.

Wil je erbij zijn? Toegang is gratis, maar reserveren verplicht i.v.m. het beperkt aantal plaatsen

Over de sprekers

  • Abdelkader Benali schrijft romans, verhalen en poëzie, maar ook toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn bekroonde debuut in 1996. In september 2015 werd Benali vader van een dochter voor wie hij het boek Brief aan mijn dochter schreef. Benali is enorm maatschappelijk betrokken en deelt niet alleen zijn eigen verhaal, maar gaat vaak op zoek naar verhalen van anderen.
  • Verschillende studenten van de afdeling Graphic Design aan de KABKhebben een korte film gemaakt, geïnspireerd door de Sacharovprijs en mensenrechtenstrijders. Deze film zal tijdens het programma vertoond worden gevolgd door een kort nagesprek.
  • Het gesprek zal worden gemodereerd door de Iraans-Nederlandse programmamaker Bahram Sadeghi.
  • Mensenrechtenactivist Dr. David Gomez is directeur van de ngo Aula Abierta en coördinator van de Mensenrechten Commissie van de Universiteit van Ziula (Venezuela). Hij zet zich in voor academische vrijheid, universitaire autonomie en het recht op kwaliteit van het onderwijs. Mensenrechten ngo’s zijn door het politieke klimaat in Venezuela geconfronteerd met vergeldingen en onrechtmatige straffen. Door de dreigende politieke klimaat en het stigma op mensenrechtenverdedigers staat David zijn persoonlijke leven onder druk.
  • Barbara van Straaten is strafrechtadvocaat met o.a. expertise in Internationaal Strafrecht en Mensenrechten.

Er worden geluidsopnames gemaakt tijdens dit programma. Deze opnames worden verspreid via TXT radio.

Details

  • Nederlands
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30