Moeten we ons straks schamen voor Myanmar? - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
19 Oct
2017

Verslag

Luister het hele debat nu terug

Het hele debat is nu terug te luisteren op ons blog.

Debat

Moeten we ons straks schamen voor Myanmar?

Tijdens deze editie van ‘Crisis Watch’ bespreken we met journalisten, wetenschappers en hulpverleners de schrijnende situatie in Myanmar. Hoe is deze situatie ontstaan en welke mogelijkheden heeft de (internationale) politiek om het geweld tegen Rohingya te stoppen?

De exodus van Rohingya uit Myanmar is de snelst groeiende vluchtelingencrisis van dit moment. Sinds het leger van Myanmar eind augustus een offensief is begonnen in het leefgebied van de Rohingya, zijn er meer dan 430.000 mensen de grens over gevlucht. De VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten noemt dit het schoolvoorbeeld van etnische zuiveringen. Journalisten, hulpverleners en een onafhankelijke VN-commissie worden zeer beperkt toegelaten tot het gebied. Regeringsleider Aung San Suu Kyi, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991, krijgt veel kritiek op haar zwijgen over het geweld. Lees meer over de situatie op ons blog.

Over de sprekers

  • Met journalist Minka Nijhuis bespreken we de politieke en historische context van het geweld in Myanmar. Minka heeft onder andere voor Trouw en Vrij Nederland verslag gedaan over Myanmar. Haar boek ‘Birma – Land van geheimen’ werd in 2010 bekroond met de VPRO Bob den Uyl Prijs.
  • Met antropoloog en schrijfster Saskia Kunst bespreken we hoe het etnische conflict over het algemeen ervaren en besproken wordt in Myanmar zelf. Saskia komt al lange tijd in het land en is directeur van Burma Centrum Nederland. Vanuit deze organisatie geeft ze trainingen en workshops in Myanmar met als doel de overgang naar een democratische samenleving te stimuleren.
  • Met historicus en socioloog Ugur Ümit Üngör bespreken we de vorm van het geweld in Myanmar. Waarom wordt dit als het schoolvoorbeeld van etnische zuiveringen gezien? Ugur is verbonden aan de Universiteit van Utrecht en het NIOD instituut en is gespecialiseerd in genocide en massaal geweld.
  • Met persvoorlichter Belinda van der Gaag van het Nederlandse Rode Kruis bespreken we de humanitaire situatie van Rohingya in Bangladesh. Zij is net terug uit Bangladesh en heeft met eigen ogen de humanitaire ramp gezien die zich daar voltrekt.
  • Met Henri Beunders, Hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie aan de Erasmus Universiteit, bespreken we wanneer er maatschappelijke betrokkenheid en verontwaardiging ontstaat bij een conflict zoals nu in Myanmar, en hoe de media hieraan kunnen bijdragen.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.

Details

  • Nederlands
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30