De lessen van hulpverleners in Syrië en de regio - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
24 Apr
2019

Gesprek

De lessen van hulpverleners in Syrië en de regio

In maart was het acht jaar geleden dat de Syrische burgeroorlog begon. ISIS lijkt verslagen, maar de gewapende strijd is nog niet voorbij. Miljoenen mensen zijn nog altijd ontheemd, binnen of buiten Syrië. We gaan in gesprek met hulpverleners actief in Syrië en de regio over hun werk en de belangrijkste lessen die zij geleerd hebben. Wat zijn de grootste humanitaire uitdagingen op dit moment? 

In maart organiseerden de Europese Unie en de Verenigde Naties een grote conferentie in Brussel over de toekomst van Syrië en de regio. Meer dan 57 landen en 20 internationale organisaties kwamen bij elkaar om te praten over het ondersteunen van de toekomst van Syrië en de regio. Tijdens dit programma praten we met hulpverleners die actief zijn in Syrië en de regio over hun werk en de lessen die ze geleerd hebben. 

Welke invloed gaan de uitkomsten van de conferentie hebben op hun werk? Hoe organiseer je onderwijs voor kinderen die jarenlang niet naar school zijn gegaan vanwege hun vlucht voor geweld? Welke rol kunnen Syrische maatschappelijke organisaties spelen in het vredesproces? En hoe wordt er aangekeken naar de rol van Assad, de president van Syrië?

Over de sprekers

  • Evert-Jan Grit is programma officer Middle-East bij PAX. Hij zal het programma inleiden.
  • Paul Wolters werkt voor Terre des Hommes en War Child en zal in gesprek gaan met Syriërs en het publiek over onderwijs voor Syrische kinderen.
  • Marten Treffers is Shelter Expert Humanitarian Aid bij Cordaid. Hij zal ingaan op de complexiteit van huisvesting in Syrië.
  • Minka Nijhuis is journalist voor onder andere de Groene Amsterdammer, Vrij Nederland en Trouw.
  • Deborah da Boit is Country Director voor Jordanië en coördinator voor Syrië bij Terre des Hommes Italië.
  • Mohammad Kanfash is oprichter en directeur van Damaan, een NGO in Syrië die onder andere zorgt voor maaltijden en schoon water voor honderdduizenden mensen.

Over dit programma

Dit programma wordt georganiseerd door Terre des Hommes. Zij hebben momenteel het programma ‘Back to the future’ lopen in samenwerking met War Child en twee Italiaanse organisaties (AVSI en Terre des Hommes Italië). Met dit driejarige programma helpen ze Syrische kinderen in Libanon en Jordanië naar school gaan.

Bekijk het Facebook-evenement hier

 

Details

  • Engels
  • 14:30
  • 15:00
  • 18:00