Syrische vrouwen aan de onderhandelingstafel - Humanity House

Agenda

overzicht
Mon
29 May
2017

Discussie

Syrische vrouwen aan de onderhandelingstafel

Drie Syrische vrouwen met drie totaal verschillende verhalen. Eén ding hebben ze echter gemeenschappelijk: ze hebben Syrië nog niet opgegeven. Vanuit zowel Syrië, als vanuit buurlanden, bestrijden zij terrorisme, extremisme en conservatisme. Ze zetten zich in voor vrede en voor vrouwenrechten. In het Humanity House delen ze hun verhaal, tonen ze korte films over activisme en de oorlog in Syrië en gaan ze in gesprek over de rol van vrouwen in het vredesproces voor hun land.

Volgens een onderzoek van het International Peace Institute uit 2015 hebben vredesovereenkomsten 35 procent meer kans op duurzaam succes als vrouwen aan tafel zitten. Toch is de rol van vrouwen in de vredesonderhandelingen voor Syrië marginaal. Wat is ervoor nodig om dit te veranderen? Hoe is de rol van vrouwen anders dan die van mannelijke activisten? En hoe kunnen Nederlandse beleidmakers en NGO’s Syrische vrouwelijke activisten het beste ondersteunen?

Over de sprekers

  • Zaina Erhaim is een Syrische journalist. Ze ontving in 2016 meerdere prijzen, waaronder de Index on Censorship ‘Freedom of Expression Award’, de Press Freedom Prize van Reporters Without Borders en de Peter Mackler Award voor Ethische en Moedige Journalistiek. Arabian Business and Unsung heroes heeft haar uitgeroepen tot een van de honderd meest krachtige Arabische vrouwen. De afgelopen vier jaar heeft ze als Syrische projectcoördinator voor IWPR gewerkt, waarvoor ze meer dan 100 media-activisten heeft getraind. Ook heeft ze een reeks korte films gemaakt, genaamd Syria Rebellious Women.
  • Thanaa Jebbi is wiskundelerares en leeft nog steeds in Edlib (Syrië). Daar werkt ze voor verschillende NGO’s en is ze werkzaam op het ARK Gender Based Violence programma. Ook schreef ze voor de website Syria Stories van IWPR.
  • Lubna Al-Kanawati was de projectmanager van Women Now for Development organization in Damascus en Edlib. Momenteel geeft ze leiding aan het Women Now Office in Gaziantep (Turkije).

Over dit programma

Dit programma wordt georganiseerd door het Institute for War and Peace Reporting en het Humanity House. Het IWPR heeft zich de afgelopen vier jaar beziggehouden met het ondersteunen van vrouwen in heel Syrië.

Blijf op de hoogte en praat mee via het Facebook evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:00