Tegenlicht Meet Up: Sushi in Kabul - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
28 Mar
2017

Tegenlicht Meet Up

Tegenlicht Meet Up: Sushi in Kabul

Afghanistan dreigt een ‘failed state’ te worden. De verslechterde veiligheidssituatie dwingt internationale hulpverleners zich terug te trekken in zwaarbeveiligde compounds. Zij kunnen het land altijd verlaten, maar hoe zit het met de Afghanen die hen hebben geholpen als bewaker, tolk of informant? Welke opties hebben zij?

Hoewel er al vijftien jaar een westerse troepenmacht aanwezig is, verslechtert de veiligheidssituatie in Afghanistan zienderogen. Internationale hulpverleners verschansen zich noodgedwongen op een beveiligde compound in Kabul, die van alle gemakken is voorzien. Van zwembad tot sushi-restaurant, alles bevindt zich binnen deze veilige muren. Bij de buitenlandse hulpverleners staat de koffer permanent klaar. Zij kunnen met hun paspoort altijd weg. Maar dat ligt anders voor hun Afghaanse collega’s.

Op 26 maart is in het VPRO-programma Tegenlicht de documentaire ‘Sushi in Kabul‘ te zien. In het Humanity House organiseren we twee dagen later de Meet Up. Vanaf 20.00 uur praten we na over de uitzending met hulpverleners, journalisten en andere betrokkenen. Wat heeft de westerse hulp Afghanistan opgeleverd? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van Afghaanse hulpverleners?

De aflevering bekijken

Kon je de Tegenlichtaflevering op 26 maart niet zien of wil je deze heel graag op een groot scherm zien? Kom dan al om 19.00 uur naar het Humanity House, want dan kijken we samen naar ‘Sushi in Kabul’. De Meet Up begint om 20.00 uur.

Over de sprekers

Na de uitzending zullen we met de volgende sprekers in gesprek gaan:

  • Dee Brillenburg Wurth is hoofd van de sectie kinderen en conflict in de Democratische Republiek Congo bij de VN. Zij heeft 2,5 jaar op een internationale compound in Kabul gewoond en gewerkt, waar zij ook hoofd van de sectie kinderen en conflict was.
  • Minka Nijhuis is freelance journalist en auteur. Zij werkt al 25 jaar in conflictgebieden en schrijft sinds 2002 regelmatig over en vanuit Afghanistan. Ze doet voornamelijk aan slow journalism, verhalende journalistiek met een lange tijdsspanne.
  • Willem van de Put is voormalig directeur van HealthNet TPO, waarmee hij sinds 1994 veel humanitaire hulp heeft geboden in onder andere Afghanistan. Nu werkt hij als onderzoeker bij Fordham University.
  • Peter Metselaar trainde voor EUPOL Afghaanse politiemensen en vraagt zichzelf ook af hoeveel van hen nog in leven zijn.

De avond zal gemodereerd worden door Frederiek Biemans.

Over Tegenlicht

Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s van de VPRO, waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht. Tegenlicht is elke zondag om 21.05 uur te zien op NPO2.

Blijf op de hoogte en praat mee via het Facebook evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • 18:30
  • 19:00
  • 21:30