75 jaar VN in 75 verhalen - Humanity House

Agenda

overzicht
17.10.2020
t/m
29.11.2020

Tentoonstelling

75 jaar VN in 75 verhalen

Op 24 oktober is het 75 jaar geleden dat de Verenigde Naties werden opgericht.  75 jaar VN in 75 verhalen is de rode draad door de diverse activiteiten die de komende periode worden georganiseerd. De viering van 75 jaar VN is tevens het slotstuk van de nationale viering van 75 jaar vrijheid.

75 jaar VN in 75 verhalen

De 75 verhalen, perspectieven en getuigenissen zijn te lezen en te beluisteren op 75jaarvn.vrijheid.nl. In de verhalen, van onder meer de kleindochter van medegrondlegger Eleanor Roosevelt Nina Roosevelt-Gibson, generaal van de VN-troepen Patrick Cammaert, hulpverlener Arjan Erkel en schrijver Arnon Grunberg, wordt ingegaan op de grondbeginselen van de VN zoals medemenselijkheid, solidariteit en de gezamenlijke inspanning voor vrede en veiligheid. Naast de online publicatie zijn de verhalen te lezen in een bijlage bij NRC-Handelsblad.

17 oktober t/m 29 november: tentoonstelling Lange Voorhout
De verhalen komen tot leven in de gratis toegankelijke tentoonstelling 75 jaar VN in 75 verhalenbuiten op het Lange Voorhout in Den Haag. De foto’s in de tentoonstelling zijn gemaakt door Mafalda Rakoš. Delen van de tentoonstelling zijn in die periode ook te zien in verschillende provinciehoofdsteden.

19 t/m 24 oktober gebouwen in VN-blauw
De Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) organiseert door heel Nederland bijzondere activiteiten. Zo worden markante plekken, historische gebouwen, pleinen en fonteinen uitgelicht in VN-blauw zoals:  Slot Loevestein, de Sint Janskathedraal in Den Bosch,de Martinitoren in Groningen en op 24 oktober het Vredespaleis in Den Haag.

23 oktober TV uitzending 75 jaar VN
Op 23 oktober wordt om 20.25 uur op NPO 1 door de NOS een speciaal programma uitgezonden vanuit het Vredespaleis in Den Haag dat in het teken staat van 75 jaar Verenigde Naties. Onder meer Secretaris Generaal van de VN António Guterres levert een bijdrage aan het programma.

24 oktober Shaping the future together
Op 24 oktober organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met het VN Internationaal Gerechtshof een jongerendialoog over de toekomst van de VN. Minister Blok en de president van het VN Internationaal Gerechtshof rechter Yusuf nemen deel aan de dialoog.

Organisatie
75 jaar VN in 75 verhalenis een initiatief van Humanity House, stichting Just Peace, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en UNICEF Nederland, met steun van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag, het vfonds, Fonds 1818.

Details

  • Nederlands