Terugblik 2016: Midden-Oosten en de vluchtelingencrisis - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
15 Dec
2016

Gesprek

Terugblik 2016: Midden-Oosten en de vluchtelingencrisis

Tijdens dit programma blikken we met verschillende sprekers terug op 2016, met een focus op het Midden-Oosten en de vluchtelingencrisis. Scherpe analyses en recente cijfers worden afgewisseld met persoonlijke verhalen.

Zo bespreken we met de journalisten Carolien Roelants en Sinan Can de oorlog in Syrië en de effecten daarvan op de gehele regio. De Syrische acteur en verhalenverteller Arabi Ghibeh vertelt je een verhaal over zijn geboorteland. Met Iris van Deinse spreken we over het dodelijkste jaar op de Middellandse Zee. In 2016 kwamen meer dan 4700 migranten om het leven in een poging om Europa te bereiken per boot. Iris is woordvoerder bij het Nederlandse Rode Kruis en ging een maand mee met reddingsschip Responder. Met migratie-expert Evelien Brouwer praten we over de gevolgen van de voortdurende oorlog op het Europese vluchtelingenbeleid. Is dat wezenlijk veranderd en wat betekent dat voor de vluchteling die asiel zoekt in Europa? Of voor landen als Griekenland en Bulgarije?

Ook gaan we in gesprek met het publiek. Want, wat doe jij eigenlijk met al deze kennis? Durf jij nog idealistisch te zijn en te geloven dat je de wereld kan veranderen? En hoe dan? Activist Yoonis Osman zal in een korte workshop de wereldverbeteraar in jou wakker schudden, zodat jij met een goed voornemen het nieuwe jaar in gaat.  

Over de sprekers

Journalist en documentairemaker Sinan Can onderzocht begin dit jaar in het driedelige programma De Arabische Storm hoe de Arabische lente van hoop tot chaos en strijd heeft geleid. Ook werd hij door het Humanistisch Verbond uitgeroepen tot Journalist voor de Vrede.

Carolien Roelants was dertig jaar Midden-Oostenredacteur voor NRC Handelsblad. Ook schreef ze enkele boeken over de regio, waaronder ‘Iran achter de schermen’ en, samen met collega Paul Aarts, ‘Saoedie-Arabië, de revolutie die nog moet komen’.

Evelien Brouwer is onderzoeker migratiebeleid aan de VU Amsterdam en lid van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken van het Ministerie voor Veiligheid en Justitie.

Iris van Deinse is persvoorlichter bij het Nederlandse Rode Kruis en maakte deel uit van het reddingsteam ‘de responder’. Dit is een drijvende ambulance op de Middelandse Zee, die bootvluchtelingen oppikt, medische hulp biedt en afzet bij de dichtsbijzijnde Italiaanse haven.

Eefje Blankevoort schrijft artikelen & boeken, regisseert en monteert (opdracht) films. Samen met Els van Driel begon zij in 2016 het project De Asielzoekmachine. Met een webdocumentaire, een tv- en radiodocumentaire, tentoonstellingen en bijeenkomsten onderzocht zij het Nederlandse asielbeleid en stelde daarbij de vraag: Hoe werkt het en zouden we willen dat het werkt?

Anoek Nuyens is theatermaker en journalist. Ze is verbonden aan Frascati Theater, waar in 2015 haar soloperformance Hulp in première ging die nog steeds toert door binnen- en buitenland. Als freelance correspondent is ze verbonden aan De Correspondent waar ze een serie schreef met Lynn Berger over staatsgeheimen en een nominatie voor de Vlaams-Nederlandse journalistenprijs De Loep ontving.

Yoonis Osman is activist. Hij is o.a. initiatiefnemer van We Are Here en van Occupying the Border.

Arabi Ghibeh is een Syrische acteur. Into the Light is de eerste voorstelling die hij gemaakt heeft in Nederland.

Moderatoren zijn Frederiek Biemans en Carry van Wersch, programmamakers van het Humanity House.

We Are Public

Ben jij We Are Public-lid? Dan kan je gratis naar binnen op vertoon van je pas. Wil je zeker weten dat je een plekje hebt, stuur dan een mailtje naar programmering@humanityhouse.org o.v.v. datum + programma. Vermeld hierbij dat je een We Are Public-pas hebt. Gereserveerde kaarten kunnen op de dag zelf tot uiterlijk een 30 minuten vóór aanvang bij de kassa worden opgehaald. Vergeet niet je We Are Public-pas mee te nemen.

© UNHCR/Ivor Prickett

Details

  • 19:30
  • 20:00
  • 21:45