The Border Fence - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
29 Aug
2019

Film

The Border Fence

Om vluchtelingen tegen te houden, kondigt de Oostenrijkse regering in 2016 aan een hek te bouwen in het grensgebied tussen Oostenrijk en Italië. In de documentaire The Border Fence praat regisseur Nikolaus Geyrhalter hierover met de mensen die in dit gebied leven, van politieagenten, wandelaars, boeren en tolheffers tot café-eigenaars uit de buurt. Zo toont The Border Fence de vaak genuanceerde, maar ook vertwijfelde reacties van gewone mensen op de komst van vluchtelingen en het Europese beleid om hun tegen te houden.

Met een scherp oog verkent Nikolaus Geyrhalter (Homo SapiensOur Daily Bread) de paar vierkante kilometer rond de Brennerpas. Deze grens tussen Oostenrijk en Italië werd in 2016 plots het toneel van het veranderende EU-beleid rond de vluchtelingencrisis. Nadat de Balkanroute was afgesloten, vreesde Oostenrijk dat de vluchtelingen massaal de Brennerpas zouden doorkruisen. In de lente van 2016 nam Oostenrijk dan ook ‘bouwmaatregelen’, een eufemisme voor het plaatsen van hekken.

Nikolaus voert genuanceerde gesprekken met politieagenten, wandelaars, boeren, tolheffers en café-eigenaars uit de buurt, vastgelegd in extreem precieze shots. Hier in dit kleine grensgebied klinken alle soorten stemmen, vaak opvallend genuanceerd, van verborgen xenofobie tot kritiek op de populistische regering. Nikolaus respecteert elke mening en veroordeelt niemand.

De camera legt een statisch en bijna immobiel Tirol vast met behulp van groothoeklenzen en lang aangehouden shots – ook in het evenwichtig gecomponeerde beeld wil de filmmaker bewust geen polarisering oproepen. Zo maakte Nikolaus niet alleen een portret van de Tirolers en hun diepgewortelde tradities, maar vertelt hij ook een groter, urgent verhaal over de staat van Europa.

 Bekijk hier de trailer: 

Goed om te weten

Regisseur: Nikolaus Geyrhalter
Duur film: 112 minuten
Ondertiteling: Engels ondertiteld

De openluchtfilm kan pas starten zodra de zon onder is; dit is rond half 10. Bij regen verhuist de film naar onze (overdekte) Genèvezaal. Drankjes en snacks zijn verkrijgbaar op ons terras voorafgaand aan de film.

Review

Modern Times Review: “The Border Fence draws out the anxieties and fears of a community in the grip of a shifting political landscape, provoking unavoidable parallels with an increasingly divisive Europe.”

Details

  • ENG ondertiteling
  • 20:30
  • 21:30
  • 23:00