Van Syrië naar Lesbos: The Island of All Together - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
14 Oct
2015

Gesprek

Van Syrië naar Lesbos: The Island of All Together

Elke zomer komen er duizenden toeristen naar het Griekse eiland Lesbos om vakantie te vieren. Deze zomer kwam daar een extra groep bij: vluchtelingen die vanuit Turkije arriveerden op rubberen boten, om zo de Europese Unie in te komen. Beide groepen hebben verschillende redenen om het eiland te bezoeken. Maar zijn er ook overeenkomsten? Hebben ze elkaar wat te vertellen?

Fotograaf Marieke van der Velden en haar partner Philip Brink creëerden situaties waarin ze elkaar ontmoeten, op het strand of op een bankje bij het park. De onderwerpen van de gesprekken verschilden, maar ze eindigden allemaal met een ‘selfie’.

Tijdens deze avond vertellen Marieke en Philip over The Island of all Together en gaan ze met het publiek in gesprek over beeldvorming, de vluchtelingencrisis en het belang van ontmoetingen. Ook krijgen we een sneak preview te zien van de film die het tweetal maakte over dit onderwerp.

Om de politieke context van de vluchtelingensituatie niet te vergeten gaat Bram Jansen in op de humanitaire  situatie in Syrië en in de buurlanden. Want waarom vertrokken er juist deze zomer zo veel Syrische vluchtelingen naar Europa?

Over de Sprekers

Fotograaf Marieke van der Velden is bekend van o.a. Outside Syria, Baghdad Today, a Monday in Kabul en Holiday in the Gambia. Met haar foto’s probeert ze persoonlijke verhalen toe te voegen aan het wereldnieuws, in de hoop dat mensen elkaar zo kunnen herkennen en niet langer gaan zien als tegenstanders.

Philip Brink is mede-oprichter van het reclamebureau This That and the Other en filmmaker. Samen met zijn partner Marieke van der Velden maakt hij internationale projecten met een verrassende kijk naar de maatschappij. 

Bram Jansen is als antropoloog en universitair hoofddocent verbonden aan de Universiteit Wageningen. Hij doet onderzoek naar conflicten, humanitaire hulp en vluchtelingen. Zijn promotieonderzoek was gericht op de ontwikkeling van vluchtelingenkampen als onbedoelde steden met hun eigen sociale ordes.

Dit is deel 1 in de serie Crisis Watch over de grote toename van vluchtelingen op Europees grondgebied. In de andere delen: Hoe zijn de omstandigheden langs de Balkanroute? En wat doen Hagenaren zelf om te helpen? En welk effect heeft het op de werkwijze van de grote internationale NGO’s die nu humanitaire hulp in Europa bieden? 

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Nederlands
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:30