The Siege (docu) - Humanity House

Agenda

overzicht
Tue
21 Nov
2017

Docu + Nagesprek

The Siege (docu)

Op 22 november is de uitspraak van het Joegoslaviëtribunaal in de Mladić-zaak. Aan de vooravond van het vonnis vertonen wij de prijswinnende documentaire The Siege. Deze film geeft een indringend beeld van het dagelijks leven in Sarajevo tijdens de belegering van de stad. Na afloop praten we verder met de regisseur en oorlogsjournalist Rémy Ourdan, met mederegisseur Patrick Chauvel en met Adnan Pavlovic, uitvoerend producent van de film en zelf afkomstig uit Sarajevo.

Oud-generaal Ratko Mladić wordt onder andere beschuldigd van het opzetten van een terreurcampagne tegen de bevolking van Sarajevo. De belegering van deze stad, die duurde van mei 1992 tot oktober 1995 was de langste belegering in de moderne geschiedenis van oorlogvoering. Door middel van zeldzame historische beelden, intieme interviews en prachtige foto’s vertelt The Siege (2016) het verhaal van de mensen die dit moesten doorstaan en hoe ze er tegen in verzet kwamen. Voor Sarajevanen was dit verzet niet alleen militair maar ook intellectueel, artistiek en politiek.

Over de spreker

  • Rémy Ourdan. Schrijver en regisseur van de documentaire The Siege. Rémy is journalist en oorlogscorrespondent voor de krant Le Monde. Als verslaggever begon hij in 1992 in Sarajevo, tijdens de belegering van de stad. Hij heeft geschreven over conflicten in Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Rwanda, Congo, Eritrea-Ethiopië, Servië-Kosovo, Sierra Leone, Macedonië, Israël-Palestina, Afghanistan, Irak, Mexico, Libië en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij woonde in Sarajevo en Bagdad. Rémy is de president van de WARM Foundation for Contemporary Conflicts, gevestigd in Sarajevo.
  • Adnan Pavlovic. Uitvoerend producent van de documentaire The Siege. Adnan is in 1983 geboren in Sarajevo, waar hij zijn hele leven heeft doorgebracht. Hij heeft voor verschillende filmprojecten gewerkt en is onderdeel van de toenemende opkomst van jonge producenten in Bosnië en Herzegovina. Tijdens het maken van ‘The Siege’, een documentairefilm van Rémy Ourdan, startte hij zijn samenwerking met de WARM Foundation. Hij is het hoofd van het WARM-project ‘Ex-Yu War Archives’.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.

UPDATE 17 NOVEMBER

Wegens grote interesse hebben we een extra voorstelling ingepland op woensdag 22 november.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 22:00