The Uncondemned: seksueel geweld in Rwanda - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
05 Apr
2018

Verslag

Nagesprek terugluisteren

Luister het nagesprek terug op ons blog.

Docu + nagesprek

The Uncondemned: seksueel geweld in Rwanda

Met de 24ste herdenking van de genocide in Rwanda, vertonen wij The Uncondemned. Deze documentaire vertelt het aangrijpende verhaal van een groep jonge internationale advocaten, activisten en Rwandese vrouwen. Samen droegen zij bij aan de erkenning en internationale berechting van seksueel geweld als oorlogswapen.

Tijdens de Rwandese genocide kwamen vanaf 6 april 1994 in 100 dagen tijd naar schatting 800.000 mensen op gewelddadige wijze om het leven. Hierna werd al snel duidelijk dat seksueel geweld op grote schaal was toegepast als oorlogswapen.

Vier jaar later, in 1998, spraken de rechters van het Rwandatribunaal een bijzonder vonnis uit. Voor het eerst werd een verdachte schuldig bevonden van seksueel geweld als wapen tijdens een genocide: burgemeester Jean-Paul Akayesu. De documentaire brengt deze iconische rechtszaak in beeld.

Na de film praten we over de berechting van seksueel geweld als oorlogswapen en hoe zo’n juridisch proces eruit ziet. Heeft de rechtszaak tegen Akayesu een afschrikwekkende werking gehad op mogelijke toekomstige daders? Wat moet er nog gebeuren om ongestrafte daders te berechten? En op wat voor manier speelt seksueel geweld tegenwoordig nog een rol in conflictgebieden?

Sprekers

  • Patricia Viseur Sellers. Speciaal Adviseur voor gendermisdrijven bij het Internationaal Strafhof. Patricia heeft een grote bijdrage geleverd aan de vervolging van Akayesu.
  • Anne-Marie de Brouwer. Mede-oprichter van Stichting Mukomeze en IMPACT: Center against Human Trafficking and Sexual Violence in Conflict.
  • Slotwoord door H.E. Jean Pierre Karabaranga. Ambassadeur van de Rwandese Ambassade in Nederland.
  • De moderator is Pinar Okur. Bestuurslid van Stichting Mukomeze.

Over Stichting Mukomeze

Stichting Mukomeze verbetert de levensomstandigheden van vrouwen en meisjes die seksueel geweld tijdens de genocide van 1994 in Rwanda hebben overleefd. In de nationale taal van Rwanda, betekent Mukomeze ‘empower her’ oftewel ‘sterk haar’. De Stichting geeft een positieve impact aan de levens van deze vrouwen en meisjes door hen fysiek, psychologisch, materieel, sociaal, economisch en spiritueel te steunen en draagt zo bij aan hun empowerment. De stichting bestaat dit jaar 10 jaar.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:45