Is de VN-Veiligheidsraad meer dan politiek theater? - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
31 Jan
2018

Verslag

Programma terugkijken

Het volledige programma is opgenomen en is nu terug te kijken op ons blog. Hier vind je ook de foto’s van het evenement.

Debat + Theater

Is de VN-Veiligheidsraad meer dan politiek theater?

Nederland heeft in 2018 een jaar lang een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Op het allerhoogste niveau praten wij mee over conflict en vrede in de wereld. Critici stellen dat de Veiligheidsraad puur politiek theater is en zijn cynisch over haar functioneren. Toch is het op dit moment wel hét instituut waar de wereld het mee doet.

Tijdens dit programma zoeken we naar de realiteit achter het politieke theater. Wat speelt zich daar in New York eigenlijk allemaal af? Welke (kleine) overwinningen die daar behaald worden, geven ons het vertrouwen dat ‘werken aan vrede’ zin heeft? En hoe kan Nederland een verschil maken? We ondernemen deze zoektocht samen met Het Nationale Theater (Den Haag).

NB We organiseren dit programma niet bij ons in huis, maar bij onze buren het Paard. (Prinsegracht 12, 2512GA Den Haag)

Programma

  • Karel van Oosterom, de belangrijkste man voor Nederland in de Verenigde Naties, biedt ons een blik achter de schermen. We praten over zijn verwachtingen voor aankomend jaar én over de dagelijkse gang van zaken in de Veiligheidsraad.
  • Nederland wil een verschil maken op punten als ‘bescherming van burgers wereldwijd’, ‘preventie en aanpakken van grondoorzaken van conflict’ en ‘effectievere vredesmissies’. Op papier klinken de plannen hierover erg mooi maar hoe realistisch zijn ze en wat is er echt nodig? Vier sprekers die zich dagelijks bezighouden met vrede, weiden hierover uit met persoonlijke verhalen, anekdotes, concrete voorbeelden en aanbevelingen. Met top-diplomaat Laetitia van den Assum, Kamerlid en voormalig Minister van ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen, watermanagement specialist bij Deltares Karel Heynert en Jaïr van der Lijn, senior onderzoek bij Clingendael en aangesloten bij het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
  • Het Nationale Theater doet de grenzen tussen politiek en realiteit vervagen samen met de Orde van de Dag.
  • Lidija Zelovic vlucht in 1993 vanuit het toenmalige Joegoslavië naar Nederland vanwege de burgeroorlog; ze is dan 23 jaar. Vanavond vertelt ze middels een persoonlijke column hoe zij hoopt dat er aan burgers gedacht wordt in de Veiligheidsraad.
  • De moderator is Harm Ede Botje, algemeen redacteur van Vrij Nederland.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.

Bron beeldmateriaal. The White House from Washington, DC [Public domain], via Wikimedia Commons

Details

  • Nederlands
  • 19:00
  • 19:30
  • 21:30