Vrijheidslezing - Humanity House

Agenda

overzicht
Sun
22 Mar
2015

Lezing

Vrijheidslezing

Het leven van de wereldberoemde Egyptische feministe Nawal el Sadaawi (1931) heeft altijd in het teken gestaan van de strijd voor de rechten en vrijheid van vrouwen in de Arabische wereld. In haar gevecht tegen de onderdrukking van vrouwen binnen de Islam heeft ze gevangenisstraffen, ballingschap en vele doodsbedreigingen getrotseerd, maar ze heeft zich hierdoor nooit laten tegenhouden.

Tijdens de Egyptische revolutie bevond El Sadaawi zich tussen de betogers in Caïro. Hoe kijkt ze nu tegen de huidige ontwikkelingen in Egypte aan? Is ze naast haar strijdbaarheid ook nog hoopvol over de toekomst van het land? Wat heeft haar jarenlange strijd en inzet voor mensenrechten haar geleerd en wat wil ze meegeven aan volgende generaties activisten? Na haar lezing gaat ze in gesprek met schrijfster Naema Tahir.

Over de sprekers

Nawal el Sadaawi is feminist, politiek activist, dokter en psychiater en stelde zich als eerste vrouwelijke kandidaat verkiesbaar voor het Egyptische presidentschap. Zelf voelt zij zich vooral schrijfster. Haar meest beroemde boek Women and Sex wakkerde in de jaren zeventig de tweede feministische golf aan. Naema Tahir is mensenrechtenjurist en schrijfster. Naema debuteerde in 2005 met het essaybundel ‘Moslima ontsluierd’. In februari bracht zij haar nieuwe boek ‘Gesluierde Vrijheid’ uit, over de positie van Moslima vrouwen tussen traditie en moderniteit en hoe zij betekenis geven aan emancipatie en feminisme.

Over De Vrijheidslezing
Voor het derde jaar organiseert De Balie in samenwerking met Amnesty International de serie ‘De Vrijheidslezing’. In De Vrijheidslezing staat altijd het verhaal van een vrijheidsdenker centraal.

Samenwerking Nutshuis en Humanity House
In 2015 komt De Vrijheidslezing twee keer naar Den Haag: in maart naar Het Nutshuis en in mei naar het Humanity House. Koop online je toegangskaartje. Op vertoon van je toegangskaartje mag je gratis de tijdelijke tentoonstelling Stories of Change – Beyond the ‘Arab Spring’ bezoeken. Tot en met 31 mei te zien in het Humanity House.

Deze editie van de Vrijheidslezing vindt plaats in Het Nutshuis, Rivierhuismarkt 5 in Den Haag.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 20:00
  • 21:30