Vrouwenactivisme in Iran - Humanity House

Agenda

overzicht
Wed
04 Apr
2018

Verslag

Discussie terugluisteren

Luister het hele programma terug op ons blog.

Discussie

Vrouwenactivisme in Iran

Afgelopen maanden deelden verschillende Iraanse vrouwen foto’s van zichzelf waarop ze in het openbaar hun hoofddoek afdeden. Een vreedzaam protest tegen de verplichte hoofddoek, een van de meest zichtbare symbolen van de Islamitische Republiek. Zo’n dertig vrouwen werden om deze actie gearresteerd.

Vanavond spreken we met onder andere de Iraanse vrouwenrechtenactivist Mansoureh Shojaee en met socioloog Kathy Davis over vrouwenactivisme in Iran en het beeld dat hierover bestaat in het westen. Kan de Iraanse vrouwenbeweging steun gebruiken van buitenaf? En zo ja, hoe moet die steun er dan uit zien?

Over de sprekers

  • Mansoureh Shojaee is onderzoeker en Iraanse vrouwenactivist. Zij is de drijvende kracht achter de tentoonstelling From Evin, With Love. In de jaren negentig zette Mansoureh het ‘Women’s Cultural Centre’ op, wat zich bezighoudt met opinievorming, analyseren en documenteren van vrouwenkwesties in Iran. Ook heeft zij One Million Signatures Campaign opgezet, een poging om een miljoen handtekeningen te verzamelen voor gelijke rechten voor vrouwen.
  • Kathy Davis is senior onderzoeker aan het Instituut van geschiedenis en cultuur aan de Universiteit van Utrecht. Ze houdt zich bezig met de feministische wetenschap over het vrouwelijk lichaam en transnationaal feminisme. Haar meest recente boek was ‘The making of our Bodies, Ourselves: How Feminism Travels across borders’.
  • Nils Mollema is landendeskundige Iran bij Amnesty International Nederland.
  • Carolyn Edgerton is voormalig aanklager bij het Joegoslaviëtribunaal en heeft veel ervaring in het onderzoek en de vervolging van internationale misdrijven.
  • Halleh Ghorashi. Hoogleraar Diversiteit & Integratie en directeur op de afdeling Sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
  • De moderator is Eefje Blankevoort. Historica en journaliste. Ze woonde een langere tijd in Iran en bracht in 2007 haar boek uit over Iran, Stiekem kan hier alles. Speciaal voor een nieuwe editie van dit boek reisde ze onlangs terug.

Over dit programma

Dit programma vormt de afsluiting van de tentoonstelling From Evin, With Love die tot en met 7 april bij ons in huis te zien is. From Evin, With Love toont handwerk van gevangen Iraanse vrouwenactivisten uit de Evin-gevangenis. Deze vrouwen zijn mensenrechtenverdedigers, advocaten, lokale politici, cartoonisten en studenten, maar ook gewone burgers en moeders die opkwamen voor hun rechten. Om deze reden zijn ze gearresteerd door de Iraanse autoriteiten.

Foto via Stealthy Freedom.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Dit is een onderdeel van dossier

Details

  • Engels
  • 19:30
  • 20:00
  • 21:15