Verslag

"There is nowhere that I go home to, where I feel that I completely belong"

Donderdagavond 19 juni ontving het Humanity House de award winnende Engels-Soedanese schrijver Jamal Mahjoub. Geboren in Londen, opgegroeid in Khartoem, keerde de auteur na zijn studie geologie aan de University of Sheffield terug naar Soedan, waar hij zijn debuutroman ‘Navigation of a rainmaker’ schreef. Zeven ‘gewone’ romans voltooide Mahjoub, voordat hij besloot dat het tijd was een nieuwe weg in te slaan. Op zoek naar een spannend dubbelleven schrijft hij onder het pseudoniem Parker Bilal, een hommage aan zijn grootmoeder die hem thrillers voerde toen hij klein was, literaire thrillers over de verbannen Soedanese detective Makana. 

Engel van de stad Onder toeziend oog van een klein zaaltje gevuld met enkel dames, gaat journaliste, columniste, vertaler en programmamaker Hassnae Bouazza in gesprek met Mahjoub. Aanleiding voor het gesprek is zijn tweede thriller ‘Dogstar rising’ (vertaald Engel van de stad) met daarin een hoofdrol voor de stad Caïro, in een door tegenstellingen verscheurd Egypte begin deze eeuw. Een dialoog waarin Mahjoub zeer onderhoudend, vol passie, diepgang en de nodige humor verhalend vertelt. Niet alleen over zijn eigen complexe achtergrond, zijn romans, zijn thrillers en zijn wens een dubbelleven te leiden, maar vooral ook over de situatie in zijn land van herkomst en sociaal-culturele en politieke onderwerpen die hem zeer aan het hart gaan. De revolutie in Egypte, Morsi, Mubarak, het herhalen van de geschiedenis, religieuze spanningen, machtsspel, de aanslagen op het WTC, het creëren van naties. Een innemende man, met zijn prachtige Britse accent. Hoe meer de schrijver aan het woord is, hoe meer je van hem te weten wil komen. Hij zou uren door mogen praten. Ook gespreksleider Bouazza krijgt er geen genoeg van en lijkt in haar enthousiasme zo nu en dan even te vergeten dat er een publiek in de zaal zit, dat wellicht ook vragen voor Mahjoub heeft.

Thuis

Waar de schrijver zich het meeste thuis voelt? Mahjoub vertelt dat hij op zoveel verschillende plekken heeft gewoond dat hij zich overal op zijn gemak voelt, soms misschien zelfs thuis. Het gevoel blijft echter altijd dat hij nooit compleet ergens thuishoort.

Bouazza en de dames in de zaal zijn het er over eens, een boeiend gesprek met een interessante schrijver waar ze zeer enthousiast over zijn.

#2

Wereldboeken met Parker Bilal

Boekenprogramma - 

Engel van de stad is een sublieme literaire thriller die zich afspeelt in de achterbuurten van Caïro. Daar worden de zwaar verminkte lichamen van een aantal jonge jongens gevonden. De beschuldigende vinger wijst al gauw richting de christelijke gemeenschap. Inspecteur Makana ziet een godsdienstconflict oplaaien en heeft het sterke voorgevoel dat de geschiedenis zich zal herhalen.

Over de schrijver

Tijdens deze tweede editie van Wereldboeken gaan we in gesprek met de Engels / Sudanese schrijver Jamal Mahjoub (pseudoniem Parker Bilal) over zijn boek Engel van de stad, zijn achtergrond en de situatie in zijn land. De auteur werd geboren in Londen, groeide op in Soedan en studeerde geologie aan de universiteit van Sheffield. Na zijn studie keerde hij in 1984 terug naar Khartoem, waar hij zijn debuutroman schreef. Het gesprek staat onder leiding van Hassnae Bouazza.

Zeker zijn van een plek?

Koop dan een kaartje via de website door op de zwarte button links te klikken.

Boekenabonnees van Oxfam Novib betalen € 5,- in plaats van € 6,50. Reserveer direct uw plek via aanmelden@humanityhouse.org.