Bios in de Buitenlucht 2019 #2

When the War Comes

Film - 

De documentaire When the War Comes gaat over de Slowaakse Peter, die zich zorgen maakt over de toekomst van zijn land. Daarom is hij in zijn vrije tijd leider van een paramilitaire beweging die Slowaakse tieners rekruteert. De film toont op hele directe wijze de aantrekkingskracht van extreemrechts nationalisme op jongeren wanneer zij zich niet gehoord voelen door politici. 

Peter Švrček komt uit een middenklassegezin, is net klaar met een opleiding en heeft een leuke vriendin. Toch maakt hij zich zorgen: over de toekomst van Slowakije en de komst van immigranten. Voor het geval er een oorlog uitbreekt, wil hij voorbereid zijn. In zijn vrije tijd geeft hij leiding aan een paramilitaire groep van tientallen mannen. In de weekenden trainen ze met nepwapens en nepuniformen, maar ze nemen hun taak uiterst serieus. De groep geeft lezingen op middelbare scholen en helpt bij folkloristische evenementen. Zonder te oordelen tonen de makers hoe de populariteit van de groep toeneemt.

Oorlogje spelen, dat is wat deze mannen doen. Maar dit zijn geen kinderen meer. De groep wil zelfs de politiek in om te beschermen wat ze toebehoort en Slowakije voor de Slowaken te behouden. De overheid grijpt niet in zolang Peter en zijn adjudanten de wet niet overtreden. Sterker nog, hun bestaan wordt oogluikend toegestaan, en dat terwijl hun rechts-extremistische inborst en fascistische ideeën slechts bedekt worden door een dun laagje schone schijn.

Goed om te weten

Regisseur: Jan Gebert
Duur film: 76 minuten
Ondertiteling: Engels ondertiteld

De openluchtfilm kan pas starten zodra de zon onder is; dit is rond half 10. Bij regen verhuist de film naar onze (overdekte) Genèvezaal. Drankjes en snacks zijn verkrijgbaar op ons terras voorafgaand aan de film.

Review

Backseatmafia: ”When the War Comes is a frightening documentary which demonstrates what can happen in a county where politicians allow discontent to fester. Gebert highlights the danger of letting this type of organisation gain grassroots support.”

Modern Times Review: ”When the war comes reveals how vulnerable our constitutional systems are. Our freedom is increasingly threatened by extremist groups that are not an enemy from other parts of the world, but instead comprised of members of our own society.”