When the War Comes - Humanity House

Agenda

overzicht
Thu
08 Aug
2019

Film

When the War Comes

Deze film is helaas uitverkocht

De documentaire When the War Comes gaat over de Slowaakse Peter, die zich zorgen maakt over de toekomst van zijn land. Daarom is hij in zijn vrije tijd leider van een paramilitaire beweging die Slowaakse tieners rekruteert. De film toont op hele directe wijze de aantrekkingskracht van extreemrechts nationalisme op jongeren wanneer zij zich niet gehoord voelen door politici. 

Peter Švrček komt uit een middenklassegezin, is net klaar met een opleiding en heeft een leuke vriendin. Toch maakt hij zich zorgen: over de toekomst van Slowakije en de komst van immigranten. Voor het geval er een oorlog uitbreekt, wil hij voorbereid zijn. In zijn vrije tijd geeft hij leiding aan een paramilitaire groep van tientallen mannen. In de weekenden trainen ze met nepwapens en nepuniformen, maar ze nemen hun taak uiterst serieus. De groep geeft lezingen op middelbare scholen en helpt bij folkloristische evenementen. Zonder te oordelen tonen de makers hoe de populariteit van de groep toeneemt.

Oorlogje spelen, dat is wat deze mannen doen. Maar dit zijn geen kinderen meer. De groep wil zelfs de politiek in om te beschermen wat ze toebehoort en Slowakije voor de Slowaken te behouden. De overheid grijpt niet in zolang Peter en zijn adjudanten de wet niet overtreden. Sterker nog, hun bestaan wordt oogluikend toegestaan, en dat terwijl hun rechts-extremistische inborst en fascistische ideeën slechts bedekt worden door een dun laagje schone schijn.

We are public: Front Row

Peter en zijn wereldbeelden verdienen meer dan alleen afkeer. Daarom leidt Katarína Gališinová, op uitnodiging van cultureel platform en lidmaatschap We Are Public, de film in en beantwoordt zij na afloop vragen. Katarína is een sociaal betrokken fotograaf en filmkenner, geboren in Slowakije. Haar geboortedorp komt voor in de film en ze weet als geen ander uit welke cultuur de hoofdpersonen komen en in welke context deze beweging daarom kan worden gezien. Tegelijkertijd maakt ze zich zorgen en passen de sentimenten in een groeiende globale ontwikkeling. De film heeft impact op de hoofdpersonen en hun omgeving en er zijn verschillende ethische dilemma’s rond het maakproces. Ook koos de regisseur een ongewone artistieke vorm zonder voice-over of duiding, maar met een hoofdrol voor de camera die wel degelijk richting geeft en impliceert. Onderwerpen waar Katarína vanuit haar filmwetenschappelijke achtergrond genoeg stof voor heeft om over na te praten.

Front Row is het nieuwe doorlopende experiment van We Are Public, waarbij grensverleggende programma’s worden gemaakt met de beste nieuwe makers van nu.

Goed om te weten

Regisseur: Jan Gebert
Duur film: 76 minuten
Ondertiteling: Engels ondertiteld

De openluchtfilm kan pas starten zodra de zon onder is; dit is rond half 10. Bij regen verhuist de film naar onze (overdekte) Genèvezaal. Drankjes en snacks zijn verkrijgbaar op ons terras voorafgaand aan de film.

Reviews

Backseatmafia: ”When the War Comes is a frightening documentary which demonstrates what can happen in a county where politicians allow discontent to fester. Gebert highlights the danger of letting this type of organisation gain grassroots support.”

Modern Times Review: ”When the war comes reveals how vulnerable our constitutional systems are. Our freedom is increasingly threatened by extremist groups that are not an enemy from other parts of the world, but instead comprised of members of our own society.”

Details

  • ENG ondertiteling
  • 20:30
  • 21:30
  • 22:30