15 maart 2017: 6 jaar oorlog in Syrië - Humanity House
15 maart 2017

15 maart 2017: 6 jaar oorlog in Syrië

Woensdag 15 maart 2017 markeert het zesjarige bestaan van de Syrische oorlog. Hoe was het voor de jonge Shaza om te moeten vluchten?

Stichting Vluchteling

Het persoonlijke verhaal van Shaza, één van de 2,3 miljoen gevluchte kinderen

Woensdag 15 maart is niet alleen de dag van de Nederlandse verkiezingen. Deze dag markeert namelijk ook het zesjarige bestaan van de oorlog in Syrië. Al 2190 dagen lang wordt er gevochten in het land. En deze strijd wordt met de dag bloediger.

Al ruim 321.000 mensen zijn gedood en meer dan 145.000 mensen zijn vermist. Het afgelopen jaar alleen al, kwamen er 652 Syrische kinderen om het leven. Daarbij zijn er in datzelfde jaar ook nog eens 850 kindsoldaten bijgekomen, aldus Unicef. In totaal zijn er bijna 6 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp. Een groot gedeelte daarvan is binnen de landsgrenzen van Syrië op de vlucht. Zo’n 2,3 miljoen kinderen zijn naar het buitenland gevlucht. Een van hen is Shaza.

"Ja, ik vond het gewoon niet leuk dat er werd geschoten en oorlog enzo"

Shaza Manla is in 2003 geboren in Syrië. Ze vlucht met haar vader, moeder en zus, maar tijdens haar vlucht raken de gezinsleden van elkaar gescheiden. Uiteindelijk worden ze in Nederland herenigd. Shaza is een van de acht mensen die je in ons museum kunt ontmoeten. Zij vertellen hier hun persoonlijke vluchtverhalen, in woord en beeld. Lees hier meer over het verhaal van Shaza.

Facts and figures

Stichting Vluchteling beschrijft in hun artikel ‘Absoluut dieptepunt voor kinderen in Syrië‘ meer feiten en cijfers over de Syrische oorlog.

Feiten en cijfers over Syrische oorlog - Humanity House

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: