A mind of their own: Chris de Bode - Humanity House
20 mei 2020

A mind of their own: Chris de Bode

Stichting Vluchteling ondersteunt scholen in Diffa, een stadje ten oosten van Niger. Vaak is Diffa het doelwit van Boko Haram. Chris de Bode maakte hier de serie A mind of their own.

Stichting Vluchteling

Op een school in Diffa maakte Chris de Bode de serie A Mind of their Own. In deze serie fotografeerde hij kinderen die hij liet nadenken over alledaagse dingen. Isoufa, gevlucht uit Nigeria, dacht na over wat gelukkig zijn voor hem betekent. Tijdens het nadenken werd hij gefotografeerd. Net als alle andere kinderen die een vraag werd gesteld.

Niger is een van de armste landen ter wereld. In de regio Diffa liggen ondervoeding en besmettelijke ziektes constant op de loer. Door het geweld van Boko Haram zijn in dit kwetsbare gebied honderdduizenden vluchtelingen uit Nigeria en ontheemden uit Niger aangekomen. Ze zoeken opvang en bescherming.

A mind of their own: Chris de Bode 1

Issoufa Malam Souley

Issoufa weet nog goed dat het dorp Mafa waar hij vandaan komt in brand stond toen hij vluchtte. Mafa werd in het midden van de nacht aangevallen door strijders van Boko Haram.

Zijn vader schreeuwde naar Issoufa dat hij zijn kleren snel aan moest trekken. Er was geen tijd te verliezen. Veel mensen werden vermoord. Ze hadden geen schijn van kans. Gelukkig wist Issoufa te ontkomen. Als het aan Issoufa ligt dan wordt hij later schooldirecteur. “Als je niet de kans hebt om te leren, dan wordt het later moeilijk om iets van je leven te maken.”

Wat betekent gelukkig zijn voor jou?

“Gelukkig zijn is voor mij de mogelijkheid hebben om naar school te gaan en genoeg eten te hebben. Maar waar ik het meest gelukkig van word, is de liefde!”

 

A mind of their own: Chris de Bode 2

Ali Abdallah

Midden in de nacht werd het dorp in de buurt van Maiduguri overvallen door strijders van Boko Haram. Ali Abdallah was net negen geworden toen hij halsoverkop zijn huis en zijn vrienden moest verlaten. Na een lange tocht vond het gezin onderdak net over de grens in Diffa, Niger. Ali gaat daar sinds een paar jaar naar school. Hij vindt het zelfs zo leuk dat hij later schooldirecteur wil worden.

Moet je altijd eerlijk zijn?


“Ja” antwoordt Ali. “Een mens moet altijd eerlijk zijn. De waarheid is altijd het beste.”

 

Bekijk hier de hele serie die Chris de Bode maakte in samenwerking met Stichting Vluchteling. Lees ook de verhalen van Hassana, Alio, Mariama en Atcha. In Humanity House is de tentoonstelling Ver van huis van Chris de Bode te bezoeken. 

 

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: