Kies voor Humanity! - Humanity House
EN
Blog
25 mei 2020

Kies voor Humanity!

Bestuurslid Igor Ivakic legt uit waarom het voortbestaan van Humanity House zo belangrijk is. Zoals hij zelf zegt: Kies voor Humanity!

Kies voor Humanity!

In het Humanity House tref je Nederland; een plek waar menselijkheid en meerstemmigheid huist. Het is een plek waar inclusie nooit bij de naam genoemd hoeft te worden. Op haar podium hoor je regelmatig unieke stemmen die misschien wel verlegen fluisteren, maar hun krachtige woorden nog lang na echoën in onze gedachten. Haar tentoonstellingen verstaan de kunst van een oorverdovende stilte, te midden van het rumoer van een grote stad. Ondanks dit alles dreigt Nederland haar Humanity House te verliezen. Eind april werd bekend dat Humanity House niet wordt opgenomen in het Meerjarenbeleidsplan Kunst & Cultuur 2021-2024 van de gemeente Den Haag. De adviescommissie erkent de maatschappelijke relevantie van Humanity House, maar adviseert de gemeente om het museum niet financieel te steunen. Hierdoor wordt, na 10 jaar bouwen en verbinden, Humanity House waarschijnlijk met haar menselijkheid en meerstemmigheid bijgezet op de begraafplaats van goede bedoelingen. Dat is onverteerbaar. Laten we juist nu investeren in de menselijkheid.

‘Na 10 jaar bouwen en verbinden, wordt Humanity House waarschijnlijk met haar menselijkheid en meerstemmigheid bijgezet op de begraafplaats van goede bedoelingen. Dat zou onverteerbaar zijn. Laten we juist nu investeren in de menselijkheid.’

Ja, ik geef meteen toe dat ik niet objectief ben. Ik kies onvoorwaardelijk voor de menselijkheid. Ik heb niets anders te geven en ik vraag niets meer dan dat. Het zal wellicht een naïeve gedachte zijn, maar ik geloof dat de meeste mensen deugen. Heb ik er ooit aan getwijfeld? Ja, zeker. Een oorlog, die een vluchteling van mij maakte en me dwong huis en haard te verlaten, dreigde een kiem van ongeloof in mijn leven te plaatsen. De mensen die mij opvingen toen ik struikelde en dreigde te vallen, sterkten mij in mijn geloof dat er altijd iets is dat ons verbindt; een stilzwijgend verbond tussen ons mensen. Daarom ben ik ook niet neutraal. Ik kies altijd voor het belang van de menselijkheid. U toch ook?

Nu doe ik een beroep op u, op uw menselijkheid en op uw meerstemmigheid. Den Haag, de stad van Vrede en Recht, verdient een plek waar je de menselijkheid zichtbaar ontmoet, die je ontroert en je ontketend. Nederland heeft een plek nodig waar jonge mensen, geconfronteerd met de menselijkheid, hun geest de bladzijden vol met herinneringen vullen op weg naar de volwassenheid. Wij mensen hebben een plek nodig die ons confronteert en blijft aanspreken en aansporen om onze menselijkheid nooit te verliezen. Laat daarom uw stem horen. Dat vraag ik ook van de leden van het College B&W en van de Gemeenteraad van Den Haag. Kies voor een stilzwijgend verbond tussen jou en mij, tussen onze generaties, tussen alle volkeren. Kies voor Humanity!

Igor Ivakic

Igor Ivakic

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: