Cholera in Jemen - Humanity House
16 mei 2017

Cholera in Jemen

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa is de noodtoestand uitgeroepen vanwege een cholera-epidemie.

ZOA OneWorld Oxfam Novib ICRC Stichting Vluchteling CARE Nederland UNICEF Het Rode Kruis

Tientallen doden

Sanaa is het hardst getroffen, maar ook in andere delen van Jemen is cholera uitgebroken. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO meldt dat sinds 27 april 51 mensen aan cholera zijn overleden. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) spreekt zelfs al van 180 doden. De vrees bestaat dat dat aantal snel zal oplopen. Cholera is een acute maag-darminfectie die diarree en uitdroging veroorzaakt. Wie niet snel wordt behandeld, kan overlijden. Je kunt besmet raken met cholera door het nuttigen van vervuild water of voedsel.

Ruim een derde van de bevolking heeft geen toegang tot schoon drinkwater

Burgeroorlog

In Jemen heerst al meer dan twee jaar een burgeroorlog. Daardoor is het armste land van het Midden-Oosten nog verder ontwricht. Meer dan 10.000 mensen zijn omgekomen en miljoenen zijn op de vlucht geslagen. Ruim een derde van de Jemenieten heeft geen toegang tot schoon drinkwater. Ook zijn er nauwelijks nog functionerende ziekenhuizen en andere gezondheidsinstellingen. Ongeveer 17 miljoen inwoners lijden honger. Vooral kinderen lopen het risico aan ondervoeding te sterven.

Internationale hulp

De machthebbers in de hoofdstad Sanaa hebben om internationale hulp gevraagd. De WHO heeft bijvoorbeeld 10 nieuwe klinieken opgericht waar mensen behandeld worden tegen diarree en uitdroging. Dat gebeurt met onder het toedienen van zoutoplossingen als ORS en antibiotica. Ook partners van het Humanity House als het Rode Kruis, UNICEF, Oxfam Novib, CARE, Stichting Vluchteling en ZOA bieden hulp aan de bevolking van Jemen.

Bron: WHO, One World, Reuters

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: