3.000 Syrische kinderen weer naar school dankzij de Clooney's - Humanity House
3 augustus 2017

3.000 Syrische kinderen weer naar school dankzij de Clooney's

George en Amal Clooney gaan samenwerken met UNICEF en het bedrijfsleven zodat 3.000 Syrische kinderen in Libanon weer naar school kunnen.

UNICEF

Verloren generatie

George en Amal Clooney zijn van plan drieduizend kinderen die vanuit Syrië naar Libanon zijn gevlucht, weer naar school te laten gaan. Met hun ‘Clooney Foundation for Justice’ willen George en zijn vrouw Amal, de Brits/Libanese mensenrechtenadvocaat, zeven scholen ondersteunen. Het kersverse ouderpaar van een tweeling laat in een verklaring weten:

“Duizenden jonge Syriërs lopen het risico nooit een productieve bijdrage te kunnen leveren aan de samenleving. Goed onderwijs kan daar verandering in brengen. Dat is het doel van ons initiatief. We willen niet dat er een hele generatie verloren gaat, omdat ze op de verkeerde plek en op het verkeerde moment zijn geboren.”

Investeren in onderwijs

Het geld gaat niet naar de bouw van nieuwe scholen, maar onder meer naar uitbreiding van het lesrooster. Op die manier kunnen Syrische kinderen buiten de reguliere tijden, in de namiddag, alsnog les krijgen. Daarnaast investeert het fonds in beter lesmateriaal.

Het fonds werkt samen met UNICEF en Google die samen ongeveer 2,25 miljoen dollar bijdragen. Computergigant Hewlett-Packard (HP) schenkt 1 miljoen dollar aan het project. Omgerekend investeren deze partijen 2,75 miljoen euro in zeven Libanese scholen.

De cijfers

Sinds het begin van de oorlog in 2011 zijn al vijf miljoen Syriërs het land ontvlucht, waarvan één miljoen als vluchteling in buurland Libanon staan geregistreerd, inclusief 500.000 kinderen. Volgens UNICEF gaan 200.000 Syrische kinderen in Libanon op dit moment niet naar school. Human Right Watch zegt zelfs dat het om een groep van 250.000 kinderen gaat. Zij wachten soms al zes jaar op onderwijs.

Bron: CNN, The Telegraph, The Independent

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: