De cartoonisten van Syrië - Humanity House
29 maart 2019

De cartoonisten van Syrië

De oorlog in Syrië heeft een half miljoen levens geëist en velen zijn het land uit gevlucht. Sinds het begin van de oorlog worden kritische cartoons gemaakt, maar niet zonder gevaar.

Meer dan 500.000 mensen zijn hun leven verloren tijdens de oorlog in Syrië, en miljoenen mensen zijn het land ontvlucht. Sinds het begin van de oorlog worden kritische cartoons gemaakt, maar niet zonder gevaar. Veel cartoonisten zijn opgepakt of zelfs vermoord. Hoe is het om met gevaar voor eigen leven als cartoonist in Syrië te wonen?

In Syrië zijn er altijd al cartoons geweest, maar sinds het begin van de volksopstand in 2011 stellen veel cartoonisten zich kritischer op tegenover het Syrische regime. Via cynische, verontwaardigde en emotionele cartoons vertellen ze hun verhaal over de situatie in Syrië: over het regime van Bashar al-Assad, de politieke achtergronden, het geweld, de vluchtelingen en de slachtoffers.

De cartoonisten verspreiden hun werk vooral via social media. Soms worden ook prints meegedragen tijdens demonstraties. Dit gaat niet zonder gevaar; vele cartoonisten zijn opgepakt omdat kritiek op het regime niet wordt getolereerd, sommigen zelfs om het leven gebracht, zoals de bekende Syrische artiest Akram Raslan.

Wanneer ik net een cartoon heb gepubliceerd, ben ik zo bang dat ik er nachten niet van kan slapen

Het verhaal van Amany, cartoonist in Idlib

De meeste cartoonisten zijn Syrië inmiddels ontvlucht omdat het niet meer veilig is, maar enkele cartoonisten wonen nog in Syrië̈, waar ze onder de radar hun werk doen. Zoals Amany Al-ali, een voormalig studente informatica, die drie jaar geleden begon met het tekenen van cartoons.

Vanuit Idlib vertelt ze: ”Het leven in Idlib is erg gevaarlijk. Het is al gevaarlijk voor gewone mensen, laat staan voor mij als vrouw en als cartoonist.”

Amany maakt voornamelijk cartoons over het regime van de Syrische president Bashar al-Assad en extremisten in het land. Om zichzelf te beschermen komt ze zelden buiten. Als ze toch naar buiten moet, gaat ze niet alleen.

”Wanneer ik net getekend heb of een cartoon heb gepubliceerd, ben ik zo bang dat ik er sommige nachten niet van kan slapen”

Wat drijft haar om te blijven tekenen? “Ik wil laten zien dat de Syrische revolutie nog steeds sterk en levend is. Voor mij is de Syrische revolutie een idee, en ideeën kunnen niet doodgaan. Ze kunnen niet vermoord worden of gedoofd worden. Ik vind ook dat ik niets fout doe. De enige fout die wij artiesten begaan, is dat wij vrijheid willen.”

Cartooning Syria

Amany Al-ali is een van de cartoonisten die te zien is in de tentoonstelling ‘Cartooning Syria’, die nu te zien is in het Humanity House. In deze tentoonstelling vertellen 39 cartoonisten hun verhaal over acht jaar oorlog in Syrië, door middel van persoonlijke en aangrijpende cartoons. Meer informatie over de tentoonstelling en openingstijden.

Cartooning Syria

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: