Den Haag door nieuwe ogen: Convoi - Humanity House
EN
Blog
21 oktober 2019

Den Haag door nieuwe ogen: Convoi

Wat maakt dat jij je thuis voelt in een stad? Hoe is dat voor nieuwkomers? Convoi, Sahar en Adnan schreven voor ons hun verhaal over thuiskomen in Den Haag op. Lees hier het verhaal van Convoi.

Mijn naam is Convoi en ik ben 33 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Congo. Daar woonde ik met mijn familie. Na schooltijd ging ik mijn vader helpen en bracht ik tijd door met mijn vrienden. Mijn leven was niet altijd makkelijk, maar het was zeker mooi. Dat veranderde in 2008 toen ik door politieke redenen gedwongen mijn thuisland moest verlaten.

Ik ben naar Kampala, de hoofdstad van Uganda, gevlucht. Het leven als vluchteling was moeilijk en vol uitdagingen. In Uganda moest ik een nieuw leven opbouwen. Dat betekende dat ik een nieuwe taal moest leren en mij moest proberen aan te passen aan een nieuwe cultuur. Ik probeerde er het beste van te maken. Ik werkte hard om mijn studie te betalen, een ICT-opleiding. Alles leek goed te gaan in mijn leven, maar helaas duurde dat niet lang.

Het leven als vluchteling was moeilijk en vol uitdagingen

Ook in Uganda was mijn leven niet veilig. Dat zorgde ervoor dat ik weer alles moest verlaten; mijn baan, mijn studie en vooral het leven dat ik juist met zoveel moeite probeerde te herbouwen. In 2014 ben ik naar Nederland gevlucht, daar kwam ik eerst in de gevangenis terecht. Na een tijdje ben ik naar een azc verplaatst. Na twee jaar van instabiliteit en onzekerheid heb ik eindelijk een verblijfsvergunning gekregen!

  • Den Haag door nieuwe ogen: Convoi
  • Den Haag door nieuwe ogen: Convoi 5
  • Den Haag door nieuwe ogen: Convoi 2

Een nieuw bestaan in Den Haag

Ik kreeg een woning toegewezen in Den Haag. Daar was ik erg blij mee! Maar, ik miste mijn familie en vooral mijn ouders. Ik heb mijn ouders al acht jaar niet gezien. Het was moeilijk, maar toch probeerde ik een nieuwe start te maken. Ik leerde Nederlands en deed mijn best om nieuwe mensen te leren kennen.

In Den Haag veranderde mijn leven , want hier ontmoete ik mijn geliefde. Via vrienden ben ik in contact gekomen met een vrouw uit Iran. Twee maanden lang spraken we elkaar over de telefoon. Dat verliep niet altijd soepel. Ik sprak gebrekkig Nederlands en zij sprak geen Engels. Google Translate was zeker handig, maar niet altijd! Dit was voor mij nog een reden om zo snel mogelijk Nederlands te leren. Na twee maanden hebben we elkaar eindelijk ontmoet.

 

Als we problemen hebben komen we altijd weer terug naar deze plek, want hier begon alles

Mooie toekomst

Onze allereerste date was in café Hoender & Hop in Den Haag. Na deze date spraken we vaker met elkaar af. Mijn leven is erg veranderd na onze eerste afspraak. Mijn geliefde heeft me geholpen nieuwe vrienden te maken en weer een plekje krijgen in deze maatschappij. Na drie maanden kregen we officieel een relatie. Daarom is deze plek heel speciaal voor mij. Als we problemen hebben komen we altijd weer terug naar deze plek, want hier begon alles.

Ons leven in Den Haag is niet altijd even makkelijk. Zoals anderen hebben we ups en downs. Ook moet ik nog steeds mijn Nederlands verbeteren en een goede baan vinden. Toch kijk ik nog steeds uit naar een nog mooiere toekomst!

Benieuwd naar de andere verhalen? Lees hier het verhaal van Adnan en Sahar.

  • Den Haag door nieuwe ogen: Convoi 6
  • Den Haag door nieuwe ogen: Convoi 4
  • Den Haag door nieuwe ogen: Convoi 3

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: