'Economische vluchtelingen effectiever dan ontwikkelingshulp' - Humanity House
21 juli 2017

'Economische vluchtelingen effectiever dan ontwikkelingshulp'

Het aantal economische vluchtelingen groeit exponentieel. Een ontwikkeling waar voordelen aan zitten, vindt Wim Bossema van de Volkskrant.

‘Geldoverboekingen van economische vluchtelingen zijn effectiever dan alle ontwikkelingshulp bij elkaar.’ Die stelling verdedigde Wim Bossema afgelopen week in zijn opiniestuk in de Volkskrant.

200 miljoen economische vluchtelingen

De wereld telt 200 miljoen economische vluchtelingen en zij sturen een deel van hun salaris veelal naar familie in het land van herkomst. IFAD, de VN-organisatie die de agrarische bevolking ondersteunt, zette de feiten onlangs op een rij.

Het stelt dat er vorig jaar 390 miljard euro aan overboekingen naar familie in het land van herkomst werd overgemaakt. Dat is drie keer zoveel dan alle ontwikkelingshulp bij elkaar, concludeert de IFAD.

De geldtransacties aan landen in Azië groeit het snelst. Ruim de helft van het wereldtotaal vloeit erheen. Het blijkt dat de economische migranten 15 procent van hun inkomen naar familie stuurt. De rest geeft die uit in het land waar hij of zij werkt.

'Aantal inwoners Afrika verdubbeld binnen 30 jaar'

Het aantal economische migranten zal de aankomende decennia flink toenemen, berekende de Verenigde Naties. In 2050 zal het aantal bewoners zelfs verdubbelen van 1256 miljoen mensen nu, naar 2528 miljoen mensen.

Volgens hoogleraar Economische Geografie, Leo van Wissen, gaat de groei er sneller dan de economie van het continent. ‘Er zijn dus minder mogelijkheden om monden te voeden en niet genoeg banen voor het aantal mensen. Dat draagt zeker bij aan de migratiedruk. Tel daar oorlogen en klimaatverandering bovenop en je snapt dat het aantal migranten uit Afrika toe zal nemen’, zegt hij tegen NOS op 3.

Bron: NOS op 3, de Volkskrant

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: