Free to be me - Humanity House
17 mei 2017

Free to be me

Vandaag is het IDAHOT, de internationale dag tegen homofobie, bifobie en transfobie. Daarom roept onze partner Hivos op mee te doen aan de actie ‘Stop deze maskerade!’.

Hivos

Selfie met masker

Hoe voelt het om te leven achter een masker? Om je eigen identiteit te moeten verstoppen omdat je niet de persoon kunt zijn die je wilt zijn? Want dat is wat veel lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI) doen. Hivos vraagt jou vandaag te laten zien dat je het onacceptabel vindt dat in 2017 nog steeds zo veel LHBTI’s zich moeten verschuilen achter een spreekwoordelijk masker, in het buitenland, maar ook in Nederland. Maak een selfie met een masker op en deel dat op social media.

Van de lijst af

Homoseksualiteit stond lange tijd op de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases, als psychische aandoening- met alle nadelige gevolgen van dien voor lesbiennes, homoseksuelen en biseksuelen. Totdat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 17 mei 1990 homoseksualiteit officieel van de lijst schrapte. Desondanks is homoseksualiteit in 73 landen bij wet verboden. In 13 landen staat er zelfs de doodstraf op. Daarom is 17 mei de dag geworden waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

Gelijke rechten en eerlijke kansen

Hivos strijdt tegen discriminatie en onderdrukking en werkt aan een wereld waarin alle mensen kunnen leven zoals zij dat het liefst willen. Daarom steunt de organisatie moedige lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders die zich, vaak met gevaar voor eigen leven, inzetten voor gelijke rechten en eerlijke kansen.

Bron: Hivos

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: