Presidentskandidaat Kenia: "Geen seks voor verkiezingen" - Humanity House
31 juli 2017

Presidentskandidaat Kenia: "Geen seks voor verkiezingen"

De Keniaanse presidentskandidaat Raila Odinga roept zijn aanhangers op geen seks te hebben op de vooravond van de verkiezingen. Zo houden ze energie over om te gaan stemmen.

Energie bewaren

Geen seks op de avond voor de verkiezingen. Dat is het opmerkelijke advies van de Keniaanse presidentskandidaat Raila Odinga. “We moeten onze energie volledig bewaren voor de strijd op 8 augustus”, zei hij vorige week in een toespraak tegen zijn aanhang. Die kon smakelijk lachen om de oproep af te zien van seks.

In de speech vergelijkt hij de verkiezingen met de oorlog. De voorman van de Orange Democratic Movement stelt dat seks op de avond voor de strijd, vragen is om ongelukken. Een dampende avond zou ertoe leiden dat koppels niet gaan stemmen.

Geen seks en dus fris en fruitig richting de stembus, is het devies. “Dit zal ervoor zorgen dat we vroeg wakker worden om te stemmen en de hele dag waakzaam te blijven tot de stemmen zijn geteld en de uitslag bekend is”, aldus Odinga.

Eerdere oproepen

Het is niet de eerste keer deze campagne dat Odinga zijn aanhang het opmerkelijke advies meegeeft. Eerder riep hij mannen op niet thuis te slapen op de avond voor de verkiezingen. Ook voor de vrouwen had hij een aantal tips.

“Als hij dichter bij je komt, kijk niet eens naar hem. Vertel hem dat we een strijd hebben te voeren. Laten we gemeenschap hebben nadat we hebben gewonnen.”

Seks als aanmoediging

Odinga is niet de eerste politicus die seks als een factor ziet tijdens de verkiezingen. De Keniaanse politica Mishi Mboko riep haar kiezers begin dit jaar zelfs op tot een seksboycot.

“Stem niet in met seks totdat hij zijn stempas laat zien. Als je een toegewijd Nasa-aanhanger bent, moet dit jouw strategie zijn. Het is de snelste en meest effectieve manier.”

Zelf doet ze niet mee aan de seksboycot, omdat haar man de stempas al lang en breed heeft laten zien. “Mijn man is zich bewust van zijn patriottische plicht en heeft zich geregistreerd om te stemmen.”

Als de oppositie de macht wil overnemen, moeten er volgens Mboko offers gemaakt worden. “Ik weet zeker dat veel (mannen) zich gaan registreren, omdat ze niet zonder seks kunnen.”

Bron: Daily Nation

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: