Hoe ik talent voor het leven kreeg - Humanity House
EN
Blog
8 oktober 2019

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Op 14 februari gaat de voorstelling ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’ in première. Een ingrijpend verhaal over wonen in een azc.

De voorstelling is gebaseerd op het boek van Rodaan Al Galidi. De cast, samengesteld uit acteurs en musici en tientallen statushouders, nemen het publiek mee in het leven in een azc, een dorp met eigen wetten en regels.

De hoofdpersoon Semmier laat je de bizarre levens zien van de inwoners en de medewerkers. Floris van Delft heeft de regie over de voorstelling, die deze winter in allerlei schouwburgen in het land te zien is.

Floris werkt voor theaterorganisatie Wat we Doen. Als theaterorganisatie maken zij uitdagende projecten om het met mensen te hebben over de wereld om ons heen. Dit om een gesprek te starten maar ook om zich te verdiepen in actuele maatschappelijke thema’s en dilemma’s. Dit gebeurt met theater, maar ook met podcasts, stand-up comedy en lezingen.

Humanity House ging met Floris in gesprek over de voorstelling Hoe ik talent voor het leven kreeg.

Hoe kwam je op het idee voor deze voorstelling?
‘Ik kreeg van de oud-directeur van het Meervaart theater de tip om het boek te lezen, omdat het goed past bij het werk dat wij doen. Toen ik het boek las had ik gelijk al het idee dat het een belangrijk verhaal is om te vertellen. Maar ik wist ook gelijk dat ik de mensen over wie het verhaal gaat ook op het podium wilde hebben. Dus daarom spelen elke voorstelling vijftig statushouders mee.’

Werkt auteur Rodaan Al Galidi ook mee aan de productie?
‘Nee, ik heb hem wel een aantal keer gesproken over het idee en het bewerken van zijn boek. Dat waren interessante en bevlogen gesprekken, waarin hij ook duidelijk aangaf dat wij de voorstelling maken. Hij vindt het geweldig dat die gemaakt wordt. Ik kan hem altijd bellen als ik dingen uit zijn boek niet begrijp of als ik een idee wil bespreken.’

  • Hoe ik talent voor het leven kreeg 1
  • Hoe ik talent voor het leven kreeg 2
  • Hoe ik talent voor het leven kreeg 3
  • Hoe ik talent voor het leven kreeg 5
  • Hoe ik talent voor het leven kreeg 6
  • Hoe ik talent voor het leven kreeg 7
  • Hoe ik talent voor het leven kreeg 8
  • Hoe ik talent voor het leven kreeg 9

De show is op meerdere plekken in het land te zien en er worden audities in een aantal steden gehouden. Kan je dit toelichten?
‘Er is een vaste cast van vijf acteurs die de grote rollen vertolken. Daarnaast is er een ensemble van vijftig statushouders. Onder leiding van ICK Amsterdam maakt dat ensemble de ‘choreografie van het wachten’, over het effect van wachten op je hart, hoofd en lijf. Een deel van het ensemble reist vast vanuit Amsterdam mee naar elke voorstelling. In zes steden vullen we het ensemble aan met 25 lokale mensen. Ook reist ons randprogramma De Karavaan mee met de voorstelling. Bij dit programma openen wij de deuren van de theaters eerder dan de voorstelling en is er plaats voor workshops, debatten en tijd om te netwerken met de deelnemers uit de betreffende stad. Zo bouwen we een kleine community in elke stad.’

Wat hoop je te bereiken met de voorstelling?
‘Ik wil graag het publiek liefdevol laten ‘struikelen’. Als ik het perspectief van de kijker even kan veranderen en ervoor kan zorgen dat die met andere ogen ergens naar gaat kijken, ben ik erg blij. Het project is een grote ontmoeting tussen de Nederlandse samenleving en de wereld van asielzoekers, azc’s en nieuwkomers. Wij hopen dat we de afstand daartussen een beetje kunnen verkleinen.’

Hoe ik talent voor het leven kreeg is een productie van WAT WE DOEN in samenwerking met De Meervaart, George en Eran producties, Amsterdams Andalusisch Orkest en ICK Amsterdam.

Voor meer informatie over tickets en de voorstelling, klik hier. Voor meer informatie over de casting procedure, klik hier.

De foto’s zijn gemaakt door Mohammad Alzoabi.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: