Onder hypnose: Door de ogen van een vluchteling - Humanity House
26 januari 2018

Onder hypnose: Door de ogen van een vluchteling

In de korte film ‘Door de ogen van een vluchteling’ van Amnesty International worden vijf mensen onder hypnose gebracht en beleven de reis van een Syrische vluchteling.

Amnesty International

Onder begeleiding van hypnotherapeut Jos Claus zijn vijf vrijwilligers gehypnotiseerd. Onder deze omstandigheden legden ze dezelfde reis af die de 29-jarige Marwa uit Syrië moest afleggen voordat ze uiteindelijk veilig in Nederland aankwam.

De reis van Marwa begon in april 2015 toen er een raket op haar huis in Syrië viel. Ze verloor toen in een klap haar broertje en zusje. Na maanden van bombardementen op haar dorp besloot ze te vluchten. En zo begon ze haar reis naar Europa, op zoek naar veiligheid. Een reis waarbij ze de dood meerde malen in de ogen zag.

“Het is voor veel mensen moeilijk om zich een voorstelling te maken van de reis die een vluchteling moet afleggen om in Nederland te komen. Als mensen zich echt kunnen inleven in hoe het is om te moeten vluchten, dan kan dat ons begrip voor vluchtelingen vergroten. Dit kan de manier waarop we spreken over vluchtelingen fundamenteel veranderen”, aldus Eduard Nazarski, directeur Amnesty International Nederland.

Over hypnose en de deelnemers

Hetty (71) is een van de deelnemers. Voor haar was de hypnose-sessie enorm aangrijpend: “Ik vind het fijn dat ik dit gedaan heb, want ik kan me nu nog meer inleven in wat die mensen meegemaakt hebben. Als je het op tv ziet komt het minder binnen dan als je er zelf zo tussenin zit.”

Bron: Amnesty International

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: