Vier de vrede tijdens Just Peace festival - Humanity House
1 september 2017

Vier de vrede tijdens Just Peace festival

Stilstaan bij Vrede en Recht doe je tijdens het Just Peace festival in Den Haag. Ervaar het voorrecht van vrede en laat je verrassen bij een van onze evenementen!

Gemeente Den Haag

Van 21 tot en met 24 september vindt het Just Peace festival weer plaats. Gedurende deze vier dagen staat de stad Den Haag volledig in het teken van Vrede & Recht en kun je terecht bij tal van debatten, tentoonstellingen en muziekoptredens.

Neem bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen bij het Joegoslaviëtribunaal of bij het OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens). Maak je er liever een sportieve dag van? Dan kun je meedoen aan de Vredesloop en daarmee geld in zamelen voor Unicef. Ook het Humanity House neemt dit jaar weer deel aan het festival met een speciale editie van HagueTalks, een openluchtfilm in de tuin van het Vredespaleis en Studio Aleppo.

21 september: HagueTalks

HagueTalks vormt het openingsevenement van het vierdaagse festival. Wanneer een land wordt verscheurd is dialoog de eerste stap naar vrede. Maar hoe kom je daartoe? Over die vraag buigen we ons tijdens HagueTalks in het Vredespaleis. Een van de sprekers tijdens deze eerste dag is conflictonderhandelaar Fleur Ravensbergen. Zij onderhandelt tussen gewapende groeperingen onder andere in Irak en de Democratische Republiek van Congo.

22 september: Openluchtbioscoop in de tuin van het Vredespaleis

Filmliefhebbers opgelet! 22 september organiseren we in de tuin van het Vredespaleis een film in de buitenlucht. Vorig jaar bekeken we met tientallen bezoekers de film Human van de Fransman Yann Arthus-Bertrand tijdens het Just Peace Festival. Dit jaar staat het intense WOII-drama Land of Mine op het programma. Filmmaker Martin Zandvliet weet met deze film op indringende wijze een vergeten deel van de Deense geschiedenis tot leven te wekken.

Studio Aleppo

Samen met Paradox dopen we op 16 en 17 september het Humanity House om tot Studio Aleppo. Bij deze pop-up fotostudio kunnen ‘oude’ inwoners van Den Haag en nieuwkomers zich laten portretteren door topfotografe Robin de Puy. Daarbij stellen ook een paar korte vragen aan alle geportretteerden. De antwoorden kunnen een startpunt vormen voor een mooi gesprek. Hiermee wil Studio Aleppo ruimte creëren voor verrassende ontmoetingen en bijdragen aan wederzijds begrip tussen (voormalige) vluchtelingen en locals. De portretten zijn tijdens het Just Peace Festival te bewonderen in het Humanity House.

Studio Aleppo. Foto Fred Ernst - Humanity House

24 september: Hoe verwelkomt Den Haag Nieuwkomers

Met beleidmakers, nieuwkomers en kunstenaars bespreken we hoe Den Haag het doet; nieuwkomers verwelkomen. Speciale gast hierbij is de Syrische fotograaf Issa Touma. Hij is initiatiefnemer van Studio Aleppo. Maar dat niet alleen. Tijdens de oorlog organiseerde hij workshops waarin hij jongeren met verschillende religieuze en etnische achtergronden bij elkaar bracht.

Wat kan Den Haag van zijn ervaringen leren? Hoe moet een stad polarisatie tegengaan? Wat zou Den Haag en haar inwoners moeten doen om nieuwkomers te verwelkomen? En welke verantwoordelijkheid ligt bij nieuwkomers zelf? We praten hier vervolgens verder over met Haagse beleidmakers, nieuwkomers en community builders.

Stad van vrede en recht

“Tijdens het Just Peace festival kan de stad Den Haag zich meer dan anders profileren als VN-stad en dé internationale stad van vrede en recht. Het is mooi om te zien dat er zoveel interesse is voor alles wat Den Haag op dit gebied te bieden heeft. Het Just Peace festival draagt bij aan de dialoog in een wereld die onderhevig is aan verandering,” aldus Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: