Lancering digiles van Unicef: 'Kinderen op de Vlucht' - Humanity House
19 oktober 2018

Lancering digiles van Unicef: 'Kinderen op de Vlucht'

Waarom moeten kinderen vluchten? En welke kinderrechten worden daarbij geschonden? Om basisschoolleerlingen hierover te informeren heeft UNICEF Nederland een nieuwe digiles gelanceerd.

UNICEF

Op donderdag 18 oktober lanceerde Unicef Nederland de nieuwe digiles ‘Kinderen op de Vlucht’ in het Humanity House. UNICEF-ambassadeur en Zapplive presentator Klaas van Kruistum gaf de allereerste digiles aan kinderen van verschillende Haagse scholen. Voorafgaand aan de les beleefden de leerlingen via een ervaringsreis door ons museum hoe het is om te vluchten.

Hieronder wat foto’s van de lancering.

  • Kinderen gaan door museum Humanity House tijdens lancering digiles van Unicef: 'Kinderen op de Vlucht'
  • Lancering digiles van Unicef: 'Kinderen op de Vlucht'
  • Lancering digiles van Unicef: 'Kinderen op de Vlucht' in Humanity House
  • Lancering digiles Unicef: 'Kinderen op de Vlucht' in Humanity House

Kinderen op de vlucht: een actueel thema

Kinderen op de vlucht voor oorlog of geweld: het is een zeer actueel onderwerp. Leerlingen zien regelmatig beelden van vluchtelingen op internet en tv langskomen. Veel leraren hebben bovendien kinderen in de klas die naar Nederland zijn gevlucht. Om kinderen te informeren over de achtergrond van kinderen op de vlucht, heeft UNICEF een nieuwe digiles voor leerlingen uit groep 7 en 8 opgezet. En dat is belangrijk, want meer kennis over de achtergronden bevordert begrip, tolerantie en acceptatie tussen kinderen onderling.

Wat houdt de digiles in?

Wat houdt ‘vluchten’ in? Waarom moeten kinderen vluchten? En hoe kun je deze kinderen helpen? Deze vragen komen allemaal terug in de vorm van prikkelende opdrachten, verhalen en videomateriaal. Door specifiek de situatie in Syrië en Irak te bekijken, leren kinderen wat de samenhang is tussen deze conflicten en de daardoor ontstane vluchtelingen-stroom in Europa. Ook komt het Kinderrechtenverdrag aan de orde. Op deze manier laat de les zien dat kinderen op de vlucht ook ‘gewoon’ kinderen zijn met precies dezelfde rechten als die van kinderen in Nederland.

Kinderen op de vlucht zijn ook 'gewoon' kinderen met dezelfde rechten als kinderen in Nederland.

Lesprogramma's Humanity House

Ook Humanity House biedt verschillende lesprogramma’s aan over vluchtelingen. Zo kunnen leerlingen via een ervaringsreis beleven hoe het is om te vluchten. Ook kun je met je klas de ervaringsreis afsluiten met een persoonlijke ontmoeting met iemand die gevlucht is. De digiles Vluchteling in Beeld maakt met feiten, cijfers en persoonlijke verhalen duidelijker wat een vluchteling is en waarom mensen op de vlucht slaan. Wie zijn deze mensen, waar komen ze vandaan en welke verhalen hebben zij te vertellen? Meer informatie vind je op onze site.

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: