Luister terug: Q&A documentaire Plan Einstein - Humanity House
24 februari 2020

Luister terug: Q&A documentaire Plan Einstein

Luister hier het nagesprek met filmmaker Marieke Spee en andere betrokkenen van de documentaire Einstein in Overvecht terug.

De Utrechtse filmmakers Jos Bierings en Marieke Spee volgden twee jaar lang het project Plan Einstein. In dit project werden asielzoekers midden in de Utrechtse wijk Overvecht opgevangen. Het resultaat is een bijzondere documentaire, waarin Bierings en Spee laten zien dat een azc juist iets kan toevoegen aan de buurt. Wij vertoonden deze documentaire en gingen daarna in gesprek met Marieke Spee en andere betrokkenen.

 

De gemoederen liepen in 2016 extreem hoog op rond de komst van een asielzoekerscentrum in de Utrechtse wijk Overvecht. Buurtbewoners spraken hun ongenoegen uit. Om hen tegemoet te komen bedacht de gemeente een project: Plan Einstein. Een bijzondere aanpak op het gebied van opvang en integratie van vluchtelingen.

Plan Einstein is méér dan alleen een plek voor ontmoeting en uitwisseling. Het is een opvanglocatie voor asielzoekers en in hetzelfde gebouw wonen ook jongeren. Het aanbod bestaat onder meer uit cursussen Engels op wisselend niveau en Ondernemerschap. Plan Einstein is daarmee een plek waar nieuwe sociale en professionele contacten worden gelegd, waar mensen samen leren en samen werken. In de documentaire worden een buurtbewoner en twee asielzoekers twee jaar lang gevolgd en zien we wat Plan Einstein voor en met hen doet.

Luister hier het fragment terug:

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: