Luister terug: Stad van twee lentes - Humanity House
24 april 2019

Luister terug: Stad van twee lentes

Als de oorlog tegen IS in Irak bijna voorbij is, keren de elfjarige Ala’ en haar gevluchte familie terug naar Mosul, terwijl er dag en nacht gewerkt wordt aan de wederopbouw van de stad.

Als de oorlog tegen IS in Irak bijna voorbij is, keren de elfjarige Ala’ en haar gevluchte familie terug naar Mosul, terwijl er dag en nacht gewerkt wordt aan de wederopbouw van de stad. Maar hoe bouw je een leven op, als alles om je heen verwoest is? Je ziet het in de indrukwekkende documentaire ‘Stad van twee lentes’. 

Wanneer de oorlog met IS in Irak bijna ten einde is, wil het elfjarige meisje Ala’ met haar familie terugkeren naar hun huis in Mosul. Door Ala’s ogen worden de verwoestende gevolgen van oorlog op het leven in de stad echter pijnlijk duidelijk. Op zoek naar een nieuw toekomstperspectief, lijkt hoop net zo waardevol als schaars.

Parallel aan de terugkeer van Ala’ en haar familie, werken Lise Grande, hoofd van de humanitaire missie van de Verenigde Naties, en de Nederlandse ambassadeur Jan Waltmans, dag en nacht om mensen te helpen veilig terug te kunnen keren naar Mosul. Ze bevinden zich in hetzelfde land als Ala’, maar hun leefwerelden liggen eindeloos ver uit elkaar.

Stad van twee lentes is zowel een uniek inkijkje in het werk van de internationale gemeenschap in oorlogsgebied – van correcte diplomatie tot achterkamertjespolitiek – als een indringend, intiem portret van de impact van oorlog en menselijke veerkracht in de moeilijkste omstandigheden mogelijk.

Luister hier het nagesprek terug:

Ontmoet

Dit blog is mede mogelijk gemaakt door: